Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Aurelia Marín a casa seva, amb els trofeus d'atletisme que va guanyar al llarg de la seva vida

Aurelia, morta a casa seva esperant una ambulància durant 7 hores

La família d'Aurelia ha denunciat el cas mitjançant l'associació El Defensor del Paciente

El tràgic cas d'Aurelia Marín Ramon segueix ressonant amb força a tot Múrcia. No només perquè era una dona molt estimada a la zona, coneguda a la regió com 'l'àvia de l'atletisme murcià' pels èxits internacionals que va aconseguir, també perquè el fet que morís hauria estat fruit d'una successió de «mala praxi mèdica pel que fa a l'assistència rebuda».

Segons ha denunciat la família a través de l'associació El Defensor del Paciente, el 26 d'abril de 2020 Aurelia va romandre al seu domicili més de set hores esperant que arribés l'ambulància.

Aquell dia, la dona gran, que normalment tenia una gran vitalitat, no es podia moure del llit. La pandèmia del coronavirus havia començat feia tan sols un mes i els familiars van encendre totes les alarmes quan van comprovar que les constants vitals d'Aurelia no eren òptimes.

"No es podia moure del llit, i això que era un terratrèmol de dona. Em va semblar estrany, per això li vaig mesurar les constants amb un pulsioxímetre que tinc, perquè pateix asma. Vaig trucar al 112 i els vaig dir que tenia una saturació d'oxigen del 91% i dificultat per a respirar i que estava semiconscient. Els vaig explicar que a l'historial clínic constava que havia estat intervinguda d'una vàlvula de cor", relata Antonio, el fill d'Aurelia, en una entrevista a 'El Español'.

Tot i el quadre mèdic que presentava, la pacient va estar set hores a casa sense rebre les mínimes mesures de suport respiratori. I això que pel domicili van arribar a passar fins a quatre ambulàncies, que no van poder fer efectiu el trasllat d'Aurelia a l'hospital que s'havia requerit.

Aurelia, la dona que va morir a casa després de set hores esperant l'ambulància

Segons consta en l'expedient administratiu del Servei Murcià de Salut que aconseguit per 'El Español', la primera trucada al servei d'emergències es va produir a les 10.03.

No obstant això, l'ambulància no va arribar al domicili fins a les 12.16, dues hores després d'haver estat sol·licitada.

«Un metge la va examinar i em va dir que se l'havia de traslladar a l'hospital per a fer-li proves, però que ells no ho farien perquè vindria una altra ambulància», explica Antonio encara sense entendre els protocols d'actuació que es van seguir.

Mentre esperaven que arribés la segona ambulància, els símptomes d'Aurelia van començar a empitjorar ràpidament. Tenia febre i diarrea, però els serveis d'emergències no donaven senyals de vida.

«Transcorregudes tres hores sense tenir notícies dels serveis d'emergències, a les 15.01 hores, Antonio va tornar a trucar al 061 per tal de reclamar l'ambulància de trasllat. A les 15.29 hores va arribar l'ambulància, que, davant l'estat de la pacient, va sol·licitar suport», recull la demanda presentada per la família de la pacient.

La família d'Aurelia denuncia «mala praxi mèdica» i error en el protocol de trasllat

Aurelia presentava símptomes compatibles amb el coronavirus, de manera que el metge que viatjava a la segona ambulància va ordenar que es retirés el vehicle i va sol·licitar una unitat especial VIR2. És a dir, un vehicle equipat amb tècnic i infermer per a casos sospitosos de covid-19.

No obstant això, la tercera ambulància del dia va arribar sense metge, i l'equip a bord es va negar a dur a terme el trasllat, tot i la desesperació del fill d'Aurelia.

«Els vaig implorar que traslladessin la meva mare a l'hospital; els vaig suplicar que m'ajudessin a baixar-la al meu cotxe... Ells s'hi negaven dient que era perillós per a ella, però en realitat no se la van endur perquè tenien por que se'ls morís pel camí», assegura Antonio a 'El Español'.

Quan finalment va arribar la quarta ambulància, aquesta cop amb metge a bord, ja havien passat sis hores des de la primera trucada al 112.

Aurelia va ser avaluada i traslladada a l'hospital a les 17.22, batent un trist rècord que posa contra les cordes el sistema de salut públic. Va trigar set hores i dinou minuts a ingressar a l'Hospital Virgen de la Arrixaca, que tan sols era a dos quilòmetres de casa seva.

Finalment, Aurelia va perdre la vida al centre hospitalari sense poder acomiadar-se del seu fill i havent donat negatiu a la prova del coronavirus. «Va morir d'una insuficiència cardíaca i respiratòria» que, segons argumenta la família en la demanda, s'hauria pogut evitar.

«Hem emprès accions legals perquè això no li torni a passar a ningú i perquè millorin els protocols d'atenció sanitària. Si la primera ambulància hagués traslladat la meva mare a l'hospital, hauria tingut alguna oportunitat de lluitar per la seva vida. Li van prendre set hores de tractament mèdic», assegura el fill d'Aurelia.