Esther López somrient

L'autòpsia revela la causa de la mort d'Esther López

La primera anàlisi forense confirma que hi ha signes de violència i que el cadàver va ser mogut de lloc

 Els investigadors de la mort d'Esther López a Traspinedo (Valladolid) ja tenen a les mans els resultats preliminars de l'autòpsia. Era el que estaven esperant des que van trobar el cos de la noia, dissabte passat. Els resultats són reveladors i obren una nova fase de la investigació.

Segons avança 'El Espanyol', la primera anàlisi de l'autòpsia confirma que hi ha signes de violència i revela la causa de la mort. Un TAC ha revelat un fort traumatisme cranioencefàlic compatible amb la mort. Falta per determinar si va ser causat per un objecte contundent o una caiguda accidental.

A més, l'autòpsia assenyala la data de la mort i si el cos va ser traslladat de lloc. Tot això acosta una mica més la veritat als investigadors, que fins ara estaven totalment confosos. Cada cop tenen més clar què li va passar a Esther la matinada que va desaparèixer, fa gairebé un mes.

Què diu l'autòpsia

Segons els resultats preliminars de l'autòpsia, Esther López va morir per un cop al cap poques hores després de desaparèixer. L'anàlisi forense situa la data de la mort al voltant del 13 de gener, la matinada en què se li va perdre el rastre. A més, hi ha indicis que el cos va ser traslladat al lloc on va ser trobat.

Cotxes de la Guàrdia Civil al lloc dels fets
El lloc on van trobar Esther obre molts interrogants | Europa Press

Segons aquests indicis, el cos va ser conservat en un lloc diferent des del moment de la mort fins a la troballa. Després hauria estat traslladat al lloc on dissabte el va trobar un senderista, al costat de la carretera. Amb aquesta informació, la tesi del crim guanya pes, però de moment segueixen sense descartar altres opcions.

Les circumstàncies de la mort encara no són del tot clares, i no es descarta la mort accidental. Ara per ara, no se sap si la ferida al cap va ser amb un objecte contundent, que avalaria la tesi del crim, o per una caiguda. La Guàrdia Civil continua tenint la mateixa prudència que aquests últims dies.

Principals sospitosos

La teoria que sí que queda completament descartada és la de la mort per causes naturals, com un atac de cor. Sigui el que sigui el que va matar la víctima, els investigadors tenen clar que hi havia algú més amb ella i que va amagar el cadàver. A partir d'ara, la investigació se centrarà novament en els sospitosos.

Fins ara, l'únic detingut per la desaparició d'Esther va ser Ramón, 'el Manitas', i va quedar en llibertat davant la falta de proves. Tot i així, ha de comparèixer cada dia al jutjat i no pot sortir del país. La policia manté el focus en ell i en els altres dos sospitosos del cas.

Muntatge de dues imatges d'Esther López
Esther va desaparèixer la matinada del 13 de gener a Traspinedo | Catalunya Diari

Es tracta de dos amics de la víctima que són les últimes persones que la van veure amb vida. Han fet unes declaracions plenes de mentides i mitges veritats, contradiccions que han fet sospitar la policia. I ara, amb els resultats de l'autòpsia a la mà, els agents es tornen a centrar en la cerca d'indicis.

Noves línies de cerca

A més, les últimes hores han seguit la pista d'un cotxe que feia tres setmanes que era al mateix carrer del poble. Es tracta d'un BMW blanc el propietari del qual va denunciar el robatori el 22 de gener. Els veïns asseguren que feia uns quants dies que hi era, almenys des del 18 de gener.

Les dates coincideixen amb els dies de la desaparició d'Esther, i no descarten que estigui relacionat. La policia científica va prendre mostres del cotxe per a acarar-les amb les de la víctima. És una línia més de cerca en un cas que des del principi ha estat marcat pel misteri i la confusió.

Els resultats de l'autòpsia comencen a aclarir els dubtes sobre el cas. Ja saben que Esther va morir la nit que va desaparèixer d'un cop al cap, i que el cadàver va ser mogut de lloc. La clau, ara, és saber qui estava amb ella, i quin paper va tenir en la mort de la jove.

El lloc on va ser trobada

El cos d'Esther va ser trobat a 800 metres del restaurant La Maña, on se l'havia vist per última vegada, i a tres quilòmetres del seu poble, Traspinedo. Era molt a prop de la zona on es van dur a terme les batudes i els rastreigs. A més, és un lloc visible, just al costat d'una de les carreteres d'accés al poble.

Fotomuntatge d'una fuàrdia civil i Esther López
Encara hi ha moltes incògnites per resoldre sobre la mort d'Esther | EP

La troballa del cos dissabte al matí augmenta la incertesa al voltant del cas i obre una sèrie d'interrogants. La teoria que el cos va ser mogut cobra pes, i amb això, la seguretat que hi ha algú darrere la mort d'Esther. Els veïns confirmen que és impossible que el cos fos allà tot aquest temps.

Les pròximes hores seran crucials per a obrir noves línies de cerca i acostar-se una mica més a la veritat. La troballa del cos i l'autòpsia marquen un abans i un després en el cas, però queda per saber el més important: què va passar la nit en què Esther va desaparèixer, a partir de les 5:50 de la matinada.