accident ulldecona

Barcelona és la província amb més morts a les carreteres de tot l'Estat durant el 2018

La DGT ha elaborat un informe que registra 102.299 accidents de trànsit amb 1.806 víctimes mortals a les carreteres espanyoles, 24 defuncions menys que el 2017

Barcelona i Tarragona es troben entre les cinc províncies amb més víctimes mortals a les carreteres de tot l'Estat espanyol. La primera, Barcelona, a més, és la segona regió amb més població, només per darrere de Madrid, però Tarragona és la divuitena província més poblada de l'Estat espanyol, per davant de províncies com Còrdova, Girona o Guipúscoa.

Malgrat no ser de les regions més poblades de la Península, però, aquest passat 2018 ha estat la cinquena regió de l'Estat que ha registrat més víctimes mortals en accidents de circulació. Així ho confirma un informe de la Direcció General de Tràfic (DGT), que registra 1.806 víctimes mortals a les carreteres espanyoles, de les quals 163 s'han produït a Barcelona, divuit més que el 2017,   i a Tarragona, 65,  catorze més que l'any anterior i sis més que el 2016.

La ubicació geogràfica, el trànsit de pas i el turisme, raons lògiques

L'informe detalla el rànquing de víctimes per províncies. Barcelona és la província amb més morts a la carretera, amb un total de 163 —18 més que l'any passat—, seguida de la Comunitat de Madrid, que ha reduït el seu nombre de morts considerablement. Tarragona se situa per sota de València i Múrcia,  que en registra tan sols un menys. 

En el primer sinistre s'hi han implicats tres camions i un turisme.
Sinistre registrat a les carreteres catalanes on hi ha implicats tres camions i un turisme | CatalunyaDiari.cat

Una raó que, per superficialment que sigui, pot explicar l'elevat nombre de morts és el fet que  les regions de Barcelona i Tarragona acumulen un major nombre de cotxes com a resultat de la seva ubicació geogràfica. Es tracta d'un punt clau en el corredor del Mediterrani i pas obligatori pels molts conductors procedents de Llevant i l'Aragó. Tampoc podem oblidar el turisme i el moviment de mercaderies per carretera. Ho demostra el fet que les comarques barcelonines i tarragonines amb més víctimes,  totes elles, són zones costaneres  que reben el pas de més carreteres que acullen més aglomeració de cotxes.

Més de cent mil accidents amb víctimes a l'Estat espanyol

L'any passat a tot l'Estat espanyol es van produir 102.299 accidents de trànsit amb víctimes,  en què a més de les 1.806 víctimes mortals, 138.600 van resultar ferides, de les quals 8.900 van ser ingressades. Si més no, la xifra de víctimes en tot el conjunt de l'Estat del 2018 és lleugerament inferior a la del 2017, un total de 24 morts menys. Això no obstant, coincidint amb l'augment dels desplaçaments de llarg recorregut (416,4 milions), d'un 7% més de matriculacions i de gairebé un 25% més d'expedicions del permís de conducció.

Pel que fa a la relació de morts a la carretera per milió de persones, en són  39, deu per sota de la mitjana europea en un país que rep vuitanta milions de turistes cada any. Per altra banda, les distraccions, en gran part per culpa del mòbil, continuen sent la primera causa dels accidents mortals,  en concret,  del 32%.

També et pot interessar...