Boicotejar el Consell de Ministres, ni que sigui sense violència: 5 anys de presó

Els articles 503 i 504 del Codi Penal preveuen penes de presó de fins a 5 anys per intentar boicotejar el Consell de Ministres | Els Mossos avisen de les repercussions que contempla la llei

Hi ha dos articles del Codi Penal que aquest divendres poden agafar molta rellevància.  Són els articles 503 i 504 que preveuen penes de fins a 5 anys de presó per impedir o intentar impedir el Consell de Ministres o alguna altra reunió d’organismes oficials de l’Estat. Diverses fonts els darrers dies han intentat fer arribar aquest missatge per avisar als independentistes que aquest pròxim dia 21 de desembre tenen la intenció de concentrar-se en diversos punts de la ciutat de Barcelona per  protestar contra el Consell de Ministres que Pedro Sánchez ha convocat a la Llotja de Mar.

El Codi Penal recull explícitament a l'article 503 que incorreran en una pena de presó de dos a quatre anys «els qui envaeixin violentament o amb intimidació el local on estigui constituït el Consell de Ministres» i els que «coartin o per qualsevol mitjà posin obstacles a la llibertat del govern reunit en Consell». L'article 504 afegeix que la pena per  «calumniar, injuriar o amenaçar greument» el govern espanyol o els cossos de seguretat pot suposar una multa de 12 a 18 mesos, i que «utilitzar força, violència o intimidació» per impedir que se celebri el Consell de Ministres correspon a una pena de presó de tres a cinc anys.

La gravetat d'aquesta tipologia penal no es dóna en altres mobilitzacions quan, encara que hi hagi incidents, els delictes per desordres públiques poden comportar penes inferiors. Caldrà veure, però, si hi ha detinguts o persones identificades, com s’interpreta el codi penal per part dels jutges i els fiscals. En les diligències policials que faran els Mossos —o la Policia Nacional o la Guàrdia Civil, segons el cos que faci les identificacions o les detencions— només es farà un relat dels fets ocorreguts i seran les autoritats judicials els que hauran de tipificar el presumpte delicte. Des dels Mossos, però, alerten d’aquestes penes de fins a cinc anys de presó per intentar boicotejar el Consell de Ministres.

Més notícies relacionades: Sánchez destaca que el sobiranisme no s'ha posat d'acord ni amb la vaga de fam

Quin és el límit d’on es considera el boicot al Consell de Ministres?

No només trencar el cordó de seguretat que envoltarà i blindarà la Llotja de Mar pot ser considerat un delicte contra el Consell de Ministres. Segons fonts policials, intentar evitar l’arribada dels ministres tallant carreteres properes al lloc on s’ha de celebrar la reunió ministerial també podria ser considerat un atac al Consell de Ministres i per tant es podria aplicar aquest delicte.  Tot i que s’haurà de poder demostrar judicialment, la policia pot imputar als detinguts i identificats aquests dos articles del Codi Penal fins i tot si es generen aldarulls en zones properes al Consell de Ministres si la policia creu que s’estan fent per alterar el normal funcionament de la reunió.

Fins i tot, i sense anar més lluny, l’article 503 també apunta que les persones que «coartin o per qualsevol mitjà posin obstacles a la llibertat del govern», per tant, es podria arribar a aplicar aquest punt del Codi Penal a les persones que fent molt de soroll eviten que la reunió es pugui celebrar amb normalitat, per exemple. Caldrà veure on arriba la interpretació que facin en primera instància els policies i després els jutges i fiscals

Pedro Sánchez celebrarà el Consell de Ministres a la Llotja de Mar de Barcelona
Pedro Sánchez celebrarà el Consell de Ministres a la Llotja de Mar de Barcelona | cedida

 

La Llotja de Mar, blindada des de primera hora

Des de primera hora del divendres el Passeig de Colom restarà restringit totalment a persones i cotxes i el trànsit a la ronda Litoral pot quedar afectat en alguns moments quan s’hagi de fer el trasllat del president del govern espanyol. Per això, i per la vaga que han anunciat els treballadors de Renfe, des dels Mossos d’Esquadra s’assegura que aquest 21-D hi pot haver complicacions de mobilitat a la ciutat de Barcelona i en altres punts del país. Hi ha accions també convocades fora de la ciutat de Barcelona per fer talls de carreteres i d’infraestructures com l’Aeroport de Reus, el Port de Barcelona o altres carreteres.

Al voltant del Palau Llotja de Mar no s'hi podrà arribar. L’escenari de l’acte que ha convocat Òmnium està previst al davant de l'Estació de França, amb el carrer Comerç, que és on serà el límit de la zona de seguretat de la Llotja de Mar. Per altra banda, fonts dels Mossos d'Esquadra han explicat que fa dies que s'estan duent a terme estratègies de mediació parlant amb els diversos actors de les mobilitzacions del divendres que ve.