La dona morta a Manresa va estar mesos al llit sense cap mena d'atenció sanitària

El jutge ha deixat en llibertat el marit però acusat d'un delicte d'homicidi per omissió per deixar morir la seva dona per falta d'atenció | La dona tenia llagues, cangrena i zones podrides

Aquest dimecres s’han conegut més detalls d’un nou episodi escabrós a Manresa, a la capital del Bages. Aquest dimarts es va saber que s’havia detingut un home d’aquest municipi de 63 anys acusat d’un homicidi per omissió per haver deixat morir la seva dona.  Avui la jutgessa que n’ha escoltat la seva declaració n’ha acordat la llibertat amb càrrecs a l’espera del judici. No podrà sortir de l’Estat i haurà de comparèixer quan sigui requerit als jutjats durant la instrucció del cas.

La jutgessa no n’ha ordenat l’ingrés a presó però sí que n’ha ordenat, a més de les mesures cautelars, un reconeixement mèdic per part del forense judicial per aclarir l’estat de salut mental de l’home. La investigació per la mort de la seva parella va arrencar el passat 15 de desembre quan la dona va morir a l’hospital per culpa d’una infecció generalitzada a tot el cos.

Els Mossos d’Esquadra van investigar la implicació de la parella de la dona en la mort d’ella i van concloure que la falta d’atenció va propiciar aquesta descurança que va portar la dona fins al llindar de la mort.  Va ser el seu metge de capçalera qui va demanar entrar al pis tot i que el SEM no va poder fer l’evacuació de la dona i finalment van ser els Bombers de la Generalitat qui li van treure per la finestra. Va ingressar a l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa en un estat de deteriorament molt greu i el mateix centre ho va posar en coneixement dels Mossos.

Mesos al llit sense moure's del llit

Segons les informacions que s’han fet públiques avui, en la interlocutòria de la jutgessa que ha assumit el cas, s’ha especificat que la dona feia mesos que estava al llit sense aixecar-se i en una habitació sense llum natural. L’home detingut va ser qui va telefonar el metge i qui va desencadenar l’actuació del seu metge de capçalera, del SEM i també dels Bombers de la Generalitat per poder-la traslladar, la dona patia obesitat mòrbida i va ser impossible evacuar-la per les escales.

Va ser ell mateix qui va trucar al metge, segons ha declarat davant de la magistrada, «ja que li va veure la mirada apagada, un to de veu més baix i a més vomitava i li feia mal l'estómac». En la interlocutòria judicial s’especifica quina era la fastigosa i deplorable situació com els tècnics del SEM van trobar-se la dona quan van entrar a casa seva.

Un relat de l'estat lamentable de la dona a casa seva

«La finada es trobava en un estat lamentable de brutícia i deixadesa, amb cucs en parts putrefactes del seu cos, arribant fins i tot l'estat de putrefacció a deixar a la vista alguns ossos en determinades zones del cos.  Presentava múltiples llagues per diverses parts del cos: a la part interna de les cames, part posterior dels genolls, als engonals i maluc esquerre». «Aquestes llagues deixaven diverses parts dels ossos a la vista. Diverses zones del seu cos presentaven un avançat estat de descomposició i gangrena», segons la magistrada fent referència a l’atestat mèdic i també a la inspecció ocular que van fer els investigadors dels Mossos d’Esquadra.

L’home ha explicat a la jutgessa que la seva dona no volia que cap persona entrés a casa seva per assistir-la i que li va demanar deixar-la morir. Sense petició de presó provisional per part de la Fiscalia, el jutge ha ordenat la llibertat amb càrrecs amb la retirada del passaport i l'obligació de presentar-se en seu judicial quan sigui requerit.  El que sí que ha demanat el jutge és un reconeixement mèdic per saber si l’home té problemes psíquics.