Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Bombers en un helicòpter rescatant una persona accidentada

Agònica cerca d'un home a Catalunya amb temperatura sensació de -31 graus

L'home va sortir a passejar i no va tornar

Va ser a la tarda d'aquest diumenge, 28 de novembre, que va començar el malson. Un home que havia anat a caminar per la muntanya a Setcases, al Ripollès, no va tornar. La família va donar l'avís als serveis d'emergències poc després de les quatre de la tarda i ràpidament els Bombers de la Generalitat es van bolcar per trobar-lo. El temps era essencial, ja que a la zona les temperatures eren baixes i amb l'arribada de la foscor encara ho serien més.

Els GRAE, el Grup de Recolzament d'Actuacions Especials dels bombers, van iniciar la recerca per sota el coll de la Marrana, però no hi va haver sort. Les temperatures es van desplomar i la foscor va fer que l'helicòpter hagués de deixar el rescat fins al matí de dilluns, però dues dotacions dels bombers han continuat treballant durant tota la nit. 

Les condicions han estat extremes. Segons expliquen els Bombers de la Generalitat, sota torb i els cops de vent a Setcases han fet baixar la temperatura a una sensació tèrmica de -31 graus. Amb els primers raigs de Sol, s'ha reprès el dispositiu complet i ara ja hi ha dos binomis de gos de venteig i guia caní que s'han sumat als GRAE de muntanya, així com als bombers dels parcs de Figueres, Girona i Camprodon.

Els Mossos d'Esquadra també estan prenent part a la recerca amb la Unitat de Muntanya. També des d'aquest matí el personal de l'estació de Vallter 2000 s'ha sumat a les tasques per trobar l'home desaparegut, que ahir ja va activar els remuntadors per facilitar la feina als efectius que eren al terreny.

L'home és veí de Camprodon, bon coneixedor de la zona, i té 47 anys.

El telèfon mòbil, clau per la recerca

Els Bombers de la Generalitat han explicat que la triangulació del telèfon mòbil de l'home perdut el situa a la zona de Xemeneies. Creuen que va baixar per allà després de pujar al Pic de la Dona.

Ara mateix a Setcases neva i fa una temperatura de 10 graus sota zero, amb una sensació tèrmica molt més baixa. En total hi ha 40 efectius, família, amics i muntanyencs de la Vall de Camprodon, i els Bombers demanen que no s'accedeixi a la zona per evitar més accidents o persones perdudes.

Tasques molt complicades de recerca i una possible allau

Les complicadíssimes condicions meteorològiques estan complicant molt les tasques de recerca. Al migdia d'aquest dilluns, els Bombers i el GRAE s'han retirat durant uns instants per reorganitzar l'operatiu. Les càmeres de Vallter 2000 van enregistrar diumenge a les nou del matí l'home. Estava cap al coll de Mantet i es creu que després va carenar fins una zona on hi va haver un allau.