Treure's el carnet de conduir serà un pèl més difícil. La DGT vol extremar les precaucions dels conductors novells al volant i, per això mateix, el seu director Pere Navarro ha explicat que a partir d'ara tots aquells que s'examinin hauran de passar una formació obligatòria presencial de 8 hores.
Els canvis, però, van encara més enllà, ja que segons es pot veure en l'esborrany del Reial decret que modificaria el Reglament General de Conductors, es contemplen encara més variacions de cara a l'estiu de 2019.
Canvis per aprovar el carnet de conduir
Continguts del curs obligatori
El curs, segons l'esborrany, informarà sobre els col·lectius vulnerables (motoristes, ciclistes i vianants), els factors que impliquin riscos (velocitat, drogues, alcohol), l'ús de sistemes de seguretat obligatoris (cinturó, cadireta de retenció infantil homologada, casc) i normes de circulació.
Formació presencial obligatòria
Pel que fa als permisos AM, A1 i A2, destinats a ciclomotors i motocicletes de diferent cilindrada, es precisarà el seguiment de formació presencial obligatòria. Els cursos, en aquesta línia, seran de 6 hores, i se sumaran a les pràctiques actuals.
En aquest mateix context, d'altra banda, també cal destacar que els cursos se centraran a parlar dels principals factors de risc que s'associen a la conducció d'aquest tipus de vehicles.
Quan no fa falta la formació presencial obligatòria?
Es podrà prescindir de la formació esmentada en els permisos C, C1, D, D1 (camions i autobusos) i combinats (B+I, C+I, C1+I, D+I o D1+I). La formació, en aquests casos, serà només de 2 hores i serviran per parlar dels factors de risc associats a aquest tipus de vehicle.
La formació presencial obligatòria, doncs, serà eludible per a aquelles persones que sol·licitin permisos de la classe C i ja siguin titulars de la classe C1; els qui sol·licitin el permís D i ja siguin titulars de la classe D1 i, finalment, per a tots aquells que sol·licitin un permís de classe C1+I, C+I, D1+I o D+I i ja siguin titulars d'algunes d'aquestes modalitats.
Els errors no podran superar el 10%
Els errors en l'examen teòric, doncs, hauran de ser mínims. El marge d'error en aquestes proves passa d'un 20% al 10%, tot i que s'incrementarà el temps de la prova, ja que els exàmens podrien incloure vídeos.
Terminis mínims entre exàmens pràctics
Quan aspirant no superi la prova entre les dues primeres convocatòries de l'examen pràctic, s'establirà un termini mínim de 15 dies naturals. La novetat, però, anirà més enllà, ja que entre la segona i tercera convocatòria hauran de passar un total de 30 dies.
Els suspesos, en aquesta línia, també obtindran una variació, ja que per cada suspens, l'alumne estarà obligat a fer 5 classes més per a poder esmenar els errors. Només a partir de les cinc noves classes, l'alumne podrà demanar cita per a un altre examen.
Els aspirants a A1 i A2 podran examinar-se amb GPS
És una de les bones notícies que deixarà la nova iniciativa de la DGT. La integració de la tecnologia, del GPS en aquest cas, es permetrà a tots aquells alumnes que es presentin a un examen pràctic per obtenir el carnet de moto (A1 i A2). S'aplicarà, però, en cas de no poder rebre les indicacions de l'examinador per l'intercomunicador.
Reducció d'edat per obtenir alguns carnets
L'edat mínima també viurà algunes variacions. En alguns casos, aquesta es rebaixarà dels 24 i 21 anys, i a partir dels 18 anys els conductors podran aspirar als carnets de tipus C, D, D1, C+I, D+I, D1+I; sempre que es compti amb el CAP (Certificat d'Aptitud Professional).
Conduir mercaderies, amb 2 anys d'experiència
A partir dels 2 anys d'experiència provada —i, evidentment, amb el carnet de conduir de classe B— es permetrà la conducció d'automòbils destinats al transport de mercaderies amb una massa entre 3.500 i 4.250 kg.