Dos vehicles del SEM aparcats amb els llums encesos

Carmen va morir esperant una ambulància: «Doncs si no respira vol dir que és morta»

El SUMMA de Madrid va confondre una dona de 72 anys amb una altra en pal·liatius

Beatriz Sánchez va presenciar en directe la mort de la seva mare Carmen, qui va morir a casa esperant l'assistència d'una ambulància que va trigar massa a arribar al seu destí.

La filla de la víctima segueix sense donar crèdit a l'episodi ocorregut el passat 26 de gener de 2020 i a la conversa que va mantenir amb el metge del SUMMA 112 que la va atendre per telèfon.

Sense cap mena de tacte, el suposat professional va renyar la dona per la seva insistència a l'hora de reclamar l'ambulància. Concretament, li va fer saber que el sistema estava col·lapsat i li va anunciar que sa mare s'estava morint.

«A veure, senyora, amb la informació que vostè m'ha donat se li ha assignat un metge que encara no està de camí, d'acord? Si la seva mare no respira és que s'està morint, senyora», van ser algunes de les frases pronunciades pel metge del 112. Aquesta va ser la segona trucada que Beatriz va fer després que la seva mare perdés el coneixement al sofà de casa seva a Vicálvaro (Madrid).

Només havien passat tretze minuts des que havia trucat per demanar una UVI Mòbil que no arribava al seu destí perquè encara no havia estat enviada. Un greu error que es va produir al servei d'emergència després de confondre's dos pacients amb insuficiència respiratòria.

Carmen no va rebre l'ambulància a temps després de la confusió del 112 amb dos pacients

Tal com ha reconegut el SUMMA de Madrid al diari 'ABC', aquell dia es va confondre Carmen amb una altra dona de la mateixa zona que estava en cures pal·liatives. Un tràgic error que ha quedat reflectit a les trucades telefòniques.

«Una persona que està en situació terminal, en pal·liatius i que fa pauses d'apnea, és que mor, senyora», li deia el metge davant la incredulitat de Beatriz. «La meva mare no està en pal·liatius ara mateix», li responia, adonant-se a l'instant de l'error.

«Senyora, m'ho ha dit vostè! Pal·liatius d'Asisa. O m'ho he inventat jo?! Vostè truca del carrer Calahorra, oi?», es preguntava el professional perdent els nervis.

«Això és una altra persona, és una altra persona. Truco del número 12. Hi haurà una altra persona amb problemes respiratoris en aquest carrer! Jo no he dit que estigui en pal·liatius», insistia la filla de Carmen sense comprendre res del que estava passant.

La surrealista conversa telefònica ha estat publicada pel diari 'ABC' al complet i posa de manifest l'angoixant situació viscuda aquell dia.

Una UVI mòbil del SUMMA 112 de la Comunitat de Madrid
L'ambulància va trigar sis minuts a arribar-hi després de detectar-se l'error | Gtres

La dona, de 72 anys, va morir

Finalment, després de detectar-se l'error, l'ambulància va trigar només sis minuts a arribar al domicili, però llavors ja era massa tard. Mentre que la primera trucada es va fer a les 10.46 hores, la unitat mòbil va arribar al domicili a les 11.05. Un cop allà, els metges només van poder certificar la mort de Carmen Ponce.

La dona de 72 anys tenia malalties coronàries greus i l'havien substituït la vàlvula mitral del cor ja fa més d'una dècada. La seva situació de salut era delicada, però la seva família insisteix que podria haver sobreviscut si no fos per la confusió del SUMMA.

«Era com si em diguessin: 'No molesti, la seva mare s'està morint, què puc fer jo'. Cosa que, d'altra banda, em sembla la llet: encara que la persona estigui en pal·liatius, no envien ningú? Com està en pal·liatius, que es mori?», es pregunta Beatriz en declaracions al diari 'ABC'.

Ara, la filla de Carmen ha posat l'assumpte en mans dels seus advocats i espera depurar responsabilitats per evitar que es tornin a produir aquests errors.