Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb les tres víctimes del cas Alcàsser

El cas Alcàsser segueix obert: pas endavant de la jutgessa amb les noves proves

Els experts analitzaran 50 pèls per extreure el perfil genètic de l'assassí de Miriam, Toñi i Desiré

El cas Alcàsser no tan sols el més cèlebre de la crònica negra espanyola, sinó que també sembla que serà el més llarg. Tres dècades després de la mort de Toñi, Miriam i Desiré, el cas està lluny de tancar-se. La justícia ha donat ara un altre pas per posar nom i cognom a l'assassí de les nenes. La jutgessa encarregada del cas ha ordenat a l'Institut de Toxicologia i Ciències Forenses de Madrid analitzar més de 50 pèls.

Les proves biològiques, recollides dels cossos de les víctimes i l'escenari del crim, havien estat descartats en les anàlisis genètiques realitzades durant la dècada dels noranta, abans del judici contra Miguel Ricart. Ara podrien servir per demostrar la culpabilitat d'Antonio Anglés.

Reconstrucción del crimen de Alcàsser

Llum verda a les proves d'ADN

El 14 de desembre de l'any 2029 prescriurà el crim. Amb els indicis que apunten a la culpabilitat d'Antonio Anglés, la prioritat és ara trobar proves que l'incriminin. En el cas que fos viu i localitzat, les evidències serien fonamentals per a portar-lo a judici i considerar-lo culpable dels assassinats.

Els pèls van ser descartats en el seu moment

Les noves proves han estat aportades per l'Associació Laxshmi de Lluita contra el Crim, que actua d'acusació particular. Segons el seu president, Félix Rius, «fins a la data d'avui no hi ha indicis forenses que vinculin Anglés amb el crim, i les ciències forenses de l'actualitat podrien salvar aquest escull».

L'Institut Nacional de Toxicologia confirma que els pèls van ser descartats en el seu moment després d'una selecció en el laboratori. Es va considerar que el seu estat era impropi per oferir resultats fiables, que no eren proves concloents, i es van veure condicionades per les limitacions logístiques de l'època. Ara, els nous avenços en la ciència forense podrien oferir novetats al respecte.

No corresponien a una sola persona

El 1997, els pèrits van dir que els cabells trobats en els cossos de les nenes no corresponien tan sols a una sola persona. La Guàrdia Civil els havia recollit a l'interior de la fossa, en dos matalassos, en dos guants d'apicultor i en un jersei d'una de les víctimes.

El cas segueix obert

Han passat trenta anys des que Miriam, Toñi i Desiré, tres adolescents d'entre 14 i 15 anys, van ser torturades, violades i assassinades a Alcàsser, a València. La justícia ha deixat clar que seguirà investigant fins que es descobreixi l'autoria dels crims. De moment, l'únic condemnat pels fets ha estat Miguel Ricart.

Primer pla de Miguel Ricart
Miguel Ricart va sortir de la presó vint anys després de ser condemnat | La Noticia Digital

Ricart va ser sentenciat a 170 anys de presó, i va sortir al carrer després d'haver-ne passat vint a la presó. No obstant això, passats els anys cada vegada és més evident que Ricart només va ser un cap de turc, i que el veritable cervell dels assassinats va ser Anglés.

L'enigma Anglés

En saber que era al focus dels investigadors, Antonio Anglés va emprendre una fugida i des de llavors és un dels fugitius més buscats del món. El seu rastre es va perdre el 23 de març de 1993, a la badia d'un port irlandès. La justícia el considera autor material del triple crim de les nenes d'Alcàsser.

Muntatge d'Antonio Anglés
Antonio Anglés va fugir i encara no ha estat descobert | La Noticia Digital

Antonio Anglés tindria ara 54 anys. La principal tesi dels investigadors és que va morir en la seva fugida, però mai s'ha aconseguit trobar el seu cadàver. Mentre a Espanya es continuen buscant proves per incriminar-lo en un eventual judici, encara se'l cerca.

Una cronologia del Cas Alcàsser

El Cas Alcàsser és un dels més complexos de la història criminal a Espanya. Consisteix en el segrest, tortura, violació i assassinat de tres adolescents a Picassent. Per facilitar la comprensió del cas, t'oferim aquesta ràpida cronologia amb els esdeveniments més destacats.

  • 13 de novembre de 1992: Miriam, Toñi i Desiré, tres adolescents d'entre 14 i 15 anys, es dirigeixen fent autoestop a la discoteca Colores de Picassent, on se celebra una festa de l'institut. Miguel Ricart i Antonio Anglés les pugen al cotxe, però passen de llarg de la discoteca i es dirigeixen a una casa abandonada.
  • Nit del 13 al 14: Les tres joves són lligades i sotmeses a diverses classes de tortura i abusos sexuals. Ricart i Anglés baixen a poble per comprar menjar i beguda, i tornen a la casa, on segueixen amb els abusos. De matinada, les tres joves són executades d'un tret al clatell i enterrades en el mateix lloc.
  • 14 de novembre: Les famílies de Miriam, Toñi i Desiré denuncien la desaparició. Es posa en marxa un ampli dispositiu de recerca i el cas salta als mitjans de comunicació.
  • 27 de gener de 1993: 75 dies després de la seva desaparició, dos apicultors troben els cadàvers semisoterrats en una fossa. Hores després es confirma la identitat dels cossos i la policia deté a Miguel Ricart. L'altre sospitós, Antonio Anglés, es troba en parador desconegut.
  • 12 de maig de 1997: Comença el judici del Cas Alcàsser. La sentència considera a Miguel Ricart culpable del rapte, tortura, violació i assassinat de les nenes i el condemna a 170 anys de presó. Surt en llibertat vint anys després, mentre la policia continua buscant a Antonio Anglés.

La troballa dels cossos i el coneixement posterior de les vexacions a què van ser sotmeses van commocionar profundament a la societat.