Detecten el primer cas de dengue autòcton a Catalunya

El primer pacient català amb el virus és un home jove resident al nord de la comarca del Barcelonès

El mosquit tigre és el transmissor del virus del Dengue
El mosquit tigre és el transmissor del virus del Dengue | Cedida

La conselleria de Salut de la Generalitat ha confirmat la detecció del primer cas de dengue autòcton a Catalunya. El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha explicat que el primer pacient que s'ha infectat a Catalunya és un home jove resident al nord de la comarca del Barcelonès que evoluciona favorablement de la malaltia. 

En una roda de premsa, Guix ha admès que el jove va començar a mostrar els primers símptomes entre el 16 i el 18 d'octubre. Concretament, tenia un quadre clínic amb malestar, febre i mal de cap i una erupció per tot el tòrax i les extremitats. Va ser uns dies després quan va ser diagnosticat del virus del dengue, tot i no haver sortit del país. 

El mosquit tigre és el transmissor d’aquesta malaltia tropical

El dengue és un virus provinent de països tropicals que acostuma a provocar símptomes com febre, mal de cap, dolors articulars i erupcions cutànies. La majoria de casos detectats a Europa fins fa uns anys eren persones que havien viatjat a l’estranger. Darrerament, a causa de l’increment de la presència del mosquit tigre sobretot a la zona mediterrània, estan augmentant els casos de persones que es contagien en el continent, com aquest primer infectat a Catalunya.

És l''aedes albopictus', més conegut com a mosquit tigre, el principal transmissor d’aquesta malaltia. És a través de la seva picadura com s’infecten les persones, ja que no existeix el contagi entre humans. El virus del dengue no té una vacuna ni tractament específic, i l’única manera d’evitar la infecció és evitar la propagació de l’insecte.  

És el quart cas detectat a tot l’Estat

Amb aquesta persona infectada a Catalunya, ja són quatre els casos autòctons detectats en tot l’estat espanyol. A començaments del mes d'octubre el ministeri de Sanitat, va informar dels dos primers casos, dues persones de la mateixa família que s'haurien infectat durant les seves vacances en municipis de Múrcia i Cadis. 

Uns dies després, es va confirmar la detecció d'un tercer cas, una dona de Madrid, membre també del mateix nucli familiar. A tots tres se'ls van trobar símptomes compatibles amb el virus tot i no haver sortit d'Espanya en els últims mesos. Les autoritats sanitàries van confirmar que els tres pacients es trobaven plenament recuperats de la malaltia.   


Comentaris

envia el comentari