Primer plano del personaje

Avanç en el cas Marta del Castillo: podrien trobar el cos aviat

Una sèrie de dades ocultes podrien ser la clau per trobar el cadàver de Marta del Castillo

El cos de Marta del Castillo continua sense aparèixer després de 12 anys de recerca. La jove va sortir de casa el 24 de gener de 2009 i no va tornar mai més. Un cas intrigant que continua obert.

Ara, sembla que l'última resolució podria canviar de manera substancial gràcies a les dades ocultes dels mòbils dels acusats. Els aparells seran analitzats per extreure els moviments dels implicats a les hores clau de la desaparició de Marta.

A partir d'aquestes dades rellevants, es podria acotar la zona on es troba el cadàver. El 14 d'abril passat, el jutge d'Instrucció número 4 de Sevilla, Álvaro Martín, va ordenar demanar els telèfons de l'únic condemnat, Miguel Carcaño. A més de les seves «dades crues», dels terminals de Marta i dels altres implicats en el cas.

Les dades dels mòbils dels implicats podrien ajudar a trobar Marta del Castillo

Entre ells s'hi troba Francisco Javier García «Cuco», el menor condemnat per encobriment; Francisco Javier Delgado, germà del condemnat; la seva parella, María García Mendaro, i Samuel Benítez. Cal destacar que els últims tres van ser absolts.

Fotografia de Marta del Castell
El cas de Marta del Castillo fa un pas endavant | Cedida

Les dades dels seus mòbils ja es troben en mans d'un pèrit judicial perquè escrigui un informe, que encara no s'ha acabat. «Hi ha la possibilitat que aquesta pericial aporti indicis de la possible ubicació del cos de la víctima. Com assenyala la part i la Policia Nacional», aclaria el jutge a la seva interlocutòria.

Manuel Huerta, expert en informàtica forense, ha estat preguntat per 'ABC' sobre la possibilitat de trobar noves pistes amb els mòbils dels acusats. Huerta ja ha col·laborat amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil en el cas de Diana Quer.

Així és el recorregut per les antenes

«Quan un telèfon té cobertura, faci trucades o no, es pot saber a quina antena està connectat i l'adreça que porta». Amb tot, es vol «reconstruir la traçabilitat» dels mòbils. «Cercar el recorregut per totes les antenes a través de les dades ocultes del telèfon», exposa l'expert.

Huerta és optimista i creu que l'anàlisi dels mòbils aportarà nous resultats, però hi ha algunes dificultats entremig. Els mòbils de Carcaño són de l'era anterior als mòbils intel·ligents, cosa que dificulta l'anàlisi. Però tot és possible «perquè les dades hi són», assegura.

Els pares de Marta del Castillo reunits amb la policia a prop del Riu Guadalquivir
Els pares de Marta han acudit a totes les localitzacions rastrejades per trobar el cos de la seva filla | Europa Press

A més, l'especialista afirma que la capacitat d'emmagatzemar aquests mòbils és limitada. Es podria haver produït una sobreescriptura de dades, encara que Huerta sosté que «és poc probable que s'hagin sobreescrit».

La discussió que va desencadenar la tragèdia a casa de «Cuco»

Segons la sentència, l'assassinat de Marta es va desencadenar per una discussió. L'autor confés va agafar un cendrer sobtadament i va colpejar la víctima amb un moviment ràpid, brusc i fort. Del cop, Marta va caure sota la taula de l'ordinador, amb el cap i la cara plena de sang, morta immediatament».

«Després, Miguel va comprovar que estava morta amb un tensiòmetre. Carcaño es va presentar a l'habitatge de «Cuco» i, un cop van debatre les opcions que tenien, van decidir fer desaparèixer el cadàver entre tots dos».

«Amb ajuda d'almenys un tercer desconegut van col·locar el cos en una cadira de rodes i el van treure de l'habitatge. El cos va ser traslladat a una ubicació desconeguda, al voltant de les 22:15 hores de la nit». 

Muntatge amb fotos de la morta i el sospitós
Miguel Carcaño té la clau per trobar el cos de la noia | La Notícia Digital

Ara, caldrà esperar i comprovar si aquests fets provats de la sentència s'adiu a la informació existent dels mòbils.

EL VÍDEO DEL DIA: