Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Déborah Fernández

El cas de la mort de Déborah Fernández es capgira: hi ha un imputat

Déborah Fernández va ser trobada morta fa gairebé 20 anys

El 2002 apareixia morta en una cuneta la jove Déborah Fernández. Des de llavors, el seu cas ha estat pràcticament en punt mort, sense grans avenços en la investigació. En aquest temps amb prou feines s'han conegut nous detalls sobre la seva desaparició i defunció.

Ara, la situació ha fet un gir radical. Per primer cop en gairebé dues dècades, el Jutjat d'Instrucció 2 de Tui, a Pontevedra, ha citat com a investigat una persona. Presumptament se'l vincula amb els fets.

Es tractaria de Pablo, l'exparella de Déborah, que haurà de declarar el pròxim 21 de febrer. Aquesta decisió té lloc després que l'Audiència provincial estimés les reclamacions interposades per la família de la noia.

Contradeien així la resolució del jutjat mateix, que havia rebutjat aquesta opció malgrat comptar amb tres informes policials. En tots ells assenyalaven el mateix sospitós. La Policia va estar sempre en alerta a causa de les múltiples contradiccions en què va recaure una vegada i una altra l'exparella.

L'inici d'una jornada «històrica»

Divendres passat 11 de febrer es van reprendre els interrogatoris a diversos testimonis. Ho van qualificar d'una jornada «històrica» en conèixer-se la citació del primer i únic investigat, com recull el diari Atlántico. Aquest crim va provocar una gran commoció entre la societat viguesa, que encara avui continua reclamant responsabilitats.

Fa unes setmanes, els pèrits encarregats de recuperar el disc dur de l'ordinador de la noia van revelar una alteració dels arxius. Van assegurar que hi va haver un esborrat a consciència i selectiva de registres de Messenger i documents.

Foto de Déborah Fernández en blanc i negre
Déborah Fernández va ser trobada morta a una cuneta l'any 2002 | Cedida

Segons aquests professionals es va haver de fer mitjançant un programa específic. Ja fos accedint a l'ordinador de Déborah Fernández al seu domicili o fent-se amb el disc dur i instal·lant-lo a un altre equip.

Continuen treballant en la recuperació d'aquests fitxers. En aquests moments es troben centrats a conèixer quan es va poder dur a terme aquesta alteració. Creuen que es va poder deure el 2002 o el 2006.

Des de seu judicial se'ls va reclamar celeritat per presentar un informe concloent com més aviat millor. No obstant això, aquest procés resulta força complicat. Van detallar que s'havien trobat dates i hores de fitxers eliminats que no eren reals i que s'havia reescrit sobre ells.

Han intentat centrar tota la investigació en aquesta recuperació de dades. Aclareixen que qui va fer això era una persona amb molts coneixements sobre el tema. Consideren que un usuari normal seria incapaç de fer tal «rentat» a un disc dur.

Dos agents i un vehicle de la Policia Nacional
La Policia sempre va sospitar de la mateixa persona al cas de Déborah | Europa Press

Després d'aquesta manipulació s'obre una nova porta a la investigació. És clar que hi va haver algú que estava interessat que no apareguessin certs detalls a l'ordinador de la morta.

Déborah Fernández va poder tenir unes converses que delatarien algú

La hipòtesi més fiable és que Déborah Fernández hauria tingut una conversa amb algú els dies previs a la desaparició. S'hi deixaria al descobert una persona o un possible mòbil.

La germana de la jove morta, Rosa, assenyalava en una entrevista a l'Atlàntic que «la justícia té un deute amb la meva família». Visiblement molesta explicava que «durant 18 anys la policia ens va mentir. Ens va dir que la meva germana no havia patit ni s'havia defensat, però va ser asfixiada».

Un altre dels seus grans objectius «serà lluitar perquè els delictes de sang no prescriguin», assenyalava. La seva família no s'ha rendit en cap moment, malgrat la desil·lusió que s'han endut amb la justícia.

Només demanen que s'aclareixi finalment el crim de Déborah Fernández. Les últimes setmanes han aconseguit importants avenços. No dubtaran a fer pública la causa perquè «la societat sàpiga la realitat del que hem viscut».