Imatge de la platja de l'Illa Roja de Begur on es veuen persones caminant i banyant-se

«Càstig exemplar»: multen una dona en una platja nudista de Catalunya

El cost total de la sanció és de 1.420,30 euros

A Begur, al Baix Empordà, han sancionat una dona per haver pintat suposadament les paraules 'platja nudista' en unes roques de la cala de l'Illa Roja. El cost total de la multa és de 1.420,30 euros, ja que segons l'Ajuntament del municipi l'acció és una falta greu i s'ha de netejar el desperfecte.

L'afectada veu «exagerat» el cost i crítica al consistori de voler «frenar qualsevol intent» de repintar una senyalització que ja existia. El regidor de Platges del municipi nega les afirmacions i ha argumentat que es penalitza «malmetre» els espais naturals.

Fa gairebé 3 mesos que el litigi està en marxa

Tot va començar el 15 de maig quan la Policia Local va rebre una trucada denunciant que una parella estava «embrutant el paisatge» amb una pintada. Segons l'expedient, la policia de Begur va fer acte de presència i va aixecar una acta de denúncia a la dona que es va fer «responsable» de l'acció.

La pintada, que es va quedar a mig fer, implicava una infracció greu de l'ordenança de civisme i convivència. Exactament, per «maltractar o danyar, deslluir per acció o omissió, les instal·lacions, els objectes o els béns d'ús comú, així com els arbres i les plantes».

De fet, l'Ajuntament de Begur així ho veu que tot i les demandes de l'afectada no vol retirar la multa de 1.420,30 euros. Dels quals 900 euros són per la infracció i 520,30 euros per un pressupost de neteja de la pintada. Malgrat això, el consistori està disposat a negociar la sanció de la neteja en cas que la dona s'encarregui.

«Un càstig exemplar»

La dona ha presentat al·legacions contra la multa i està pendent de la resolució de l'Ajuntament de Begur. L'afectada ha denunciat que la sanció és «un càstig exemplar» per frenar «repintar una antiga senyalització».

«Allà on repetidament l'Ajuntament ha desestimat senyalitzar de forma oficial, desoint la discriminació positiva envers el nudisme que recomana el Síndic de Greuges», ha afegit l'afectada.

També ha recalcat que el pressupost de neteja és «absolutament imprecís» i no s'identifica que ha d'esborrar. A més, la dona ha exposat que l'acta es va fer «sis dies després» del succés.

La cala de l'Illa Roja de Begur: un conflicte entre el nudisme i el tèxtil

La multa per posar les paraules, platja nudista, s'afegeix al conflicte que hi ha entres els practicants del nudisme i el consistori de Begur. Des de fa estius hi ha cada vegada més usuaris de la cala de l'Illa Roja que no són nudistes. Això ha encès la discussió sobre si la platja ha de ser nudista o no.

Segons l'Associació Club Catalana de Naturisme, el nudisme és una pràctica que fa anys que es fa a la cala. De fet, ha exposat: «L'Illa Roja és una de les primeres platges de tradició nudista de Catalunya i mai cap ajuntament de Begur ha fet res per protegir el nudisme. No cal cap declaració, només una senyalització informativa».

«Des del col·lectiu nudista, CCN i la FNNC, no demanem la prohibició dels banyadors, però sí demanem que se'ns respecti i promoció activa com demana la resolució del Síndic de Greuges», ha afegit l'associació. La resolució del Síndic de la qual es parla es va aprovar l'any 2018 on es recomanava als ajuntaments a fer una discriminació positiva cal al col·lectiu de nudistes.

A més, també hi ha problemes amb la col·locació d'una guingueta a la zona que molts nudistes taxen com a un sistema per fer-los fora. De fet l'Associació Club Catalana de Naturisme ha reiterat: «Amb la concessió de la nova guingueta es volen carregar la tradició nudista que encara es manté, malgrat totes les dificultats. I no abandonarem, al contrari!»