Imatge d'una zona boscosa incendiada gairebé per complet a l'incendi d'Alfarràs.

Determinen què va causar l'incendi d'Alfarràs, el més gran de l'any a Catalunya

El foc va afectar 87 hectàrees entre les comarques del Segrià i la Llitera

Els Agents Rurals han determinat que el llançament d'una burilla va originar l'incendi de vegetació que va afectar 87 hectàrees a les comarques del Segrià i la Llitera. El cos va obrir una investigació per esclarir les causes de l'incendi. Un incendi que va començar diumenge poc abans de les vuit del vespre al punt quilomètric 28 de l'N-230, al terme municipal d'Alfarràs (Segrià).

A partir de la informació facilitada per testimonis que van veure el moment en què van començar les flames, els Agents Rurals van pentinar la zona. I, en aquestes tasques, van localitzar una burilla de cigarreta a tocar de la carretera. Segons el cos, el llançament d'aquesta, suposadament, des d'un vehicle que circulava per l'N-230, hauria estat el causant del foc.

87 hectàrees cremades entre Catalunya i l'Aragó

L'incendi va cremar una superfície total de 87 hectàrees, 55,43 ha dins dels límits territorials de Catalunya i 31,5 hectàrees en territori de l'Aragó. Així ho han indicat des del dispositiu d'incendis forestals del govern aragonès.

Pel que fa a la superfície cremada al Segrià, 33,88 hecràrees corresponenen a terreny forestal, 20,27 a zones agrícoles i 1,28 a sòl urbà o artificial. Totes elles es troben dins el terme municipal d'Alfarràs, segons informen els Agents Rurals. Els Bombers de la Generalitat van donar per controlat l'incendi durant la tarda de dilluns.

Més d'un centenar d'incendis ocasionats per burilles en els últims cinc anys

Entre 2016 i 2020 s'han produït a Catalunya 104 incendis forestals causats pel llançament de burilles, que han cremat un total de 982,71 hectàrees. Cal recordar que una burilla també va originar l'incendi de la Jonquera l'any 2012, l'incendi més gran dels darrers anys a Catalunya, que va calcinar més de 10.000 hectàrees.