Cepsa haurà de pagar gairebé 5 milions d'euros a la Seguretat Social per frau

Més de 400 treballadors estaven declarats com a falsos autònoms

Benzinera
Cepsa, condemnada a pagar cinc milions d'euros | CatalunyaDiari

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

L'empresa encarregada de la gestió de les gasolineres Cepsa a Catalunya haurà d'abonar gairebé cinc milions d'euros després cometre un important frau a la Seguretat Social. Cedipsa hauria mantingut a més de 400 treballadors com a falsos autònoms, segons va denunciar la Confederació General del Treball (CGT). Destapat el frau, la companyia s'ha vist obligada a donar-los a tots d'alta i pagar les quotes pendents de la Seguretat Social.  

Tot va començar amb un teòric pla de reestructuració de la plantilla. L'objectiu era que gradualment els treballadors es convertissin en «falsos autònoms» i gestionessin les diferents franquícies. La veritat és que era l'única opció per als treballadors als quals se'ls acabava el contracte temporal: «l'oferta era sempre la mateixa: si vols seguir treballant, t'has de fer autònom».

Els treballadors estaven sotmesos a condicions extremes

Segons els testimonis dels treballadors, havien de fer jornades de 70 i 80 hores setmanals. Es veien obligats, fins i tot, a dormir en matalassos als magatzems per poder «tenir temps per fer les asfixiants tasques que l'empresa exigia». Lògicament, no es complien les garanties d'horari i salari que recull el conveni col·lectiu.

«Semiesclavitud i absència de drets», així definien des de la CGT les condicions laborals.  A més, els exigien uns objectius extremadament durs, «draconians» segons el sindicat»,  pel que fa a la facturació del combustible i a la dels productes venuts a les botigues. 

La CGT demana que es prenguin mesures

La sentència encara no és ferma així que els representants s'han limitat a recordar que s'han presentat denúncies a Inspecció de Treball de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. Caldrà veure si Cedipsa acaba fent al·legacions a les quatre províncies, fet pel qual la CGT demana que els treballadors s'incorporin al seu lloc de feina sense que sigui necessària una sentència judicial. Si això no és factible, reclamaran per l'empresa la «màxima penalització possible sense descartar responsabilitat individual». 


Comentaris

envia el comentari