Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Homenatge a les víctimes de la tragèdia de Germanwings

Cinc anys de la tragèdia de Germanwings, el vol on van morir 150 persones

Una cinquantena de les víctimes vivien a Catalunya

Homenatge a les víctimes de la tragèdia de Germanwings
Homenatge a les víctimes de la tragèdia de Germanwings als Alps francesos, on es va estavellar l'avió | ACN

Era mig matí d'un dimarts, com avui, però de fa cinc anys: 24 de març de 2015. Un dia aparentment normal en què es va produir un d'aquells successos que es recorden durant dècades. Milers de mòbils, ordinadors o tauletes rebien un titular que feia posar els pèls de punta, unes paraules que deien alguna cosa així com 'Un avió que feia la ruta  Barcelona-Düsseldorf  s'estavella als Alps francesos'. S'acabava de produir una autèntica tragèdia.

Una tragèdia que va acabar amb la mort de 150 persones

En qüestió de minuts es van anar sabent més detalls sobre el que, en un primer moment, tothom va considerar un terrible accident. Es tractava de l'avió del vol  GWI 9525 i hi viatjaven 150 passatgers, una cinquantena dels quals eren catalans. L'impacte es va produir a les 10.41 hores del matí  i no hi va haver cap supervivent. Enmig, doncs, desenes de vides; desenes de famílies absolutament destrossades a Catalunya, Alemanya i la resta de nacionaitats de les quals procedien els passatgers.

Els dies posteriors a la tragèdia, que va commocionar de ple tot Catalunya, van estar marcats pel dol i per la consternació. Imatges dels familiars i amics, desolats, a l'aeroport del Prat, van quedar a la retina del país davant d'una notícia que, en tractar-se d'un vol comú d'una aerolínia de baix cost a Europa, podria haver tocat gairebé a qualsevol. Quedava, però, un segon impacte que no es rebria fins pocs dies després.

El copilot va fer estavellar l'avió de manera deliberada

Com hem dit, inicialment es va apuntar a un accident, pocs dies després de la tragèdia la Fiscalia de Marsella va revelar que va ser el copilot qui havia fet caure l'avió deliberadament. Les paraules del fiscal van causar una absoluta incredulitat arreu de Catalunya, però també d'Europa. L'accident de  Germanwings no havia estat tal. Segons el fiscal, Andreas Lubitz, de 28 anys, va aprofitar un moment en què es va quedar sol dins la cabina per tancar-ne l'accés i impedir que ningú evités el descens de la nau.

Lubitz estava de baixa i en tractament psicològic, sense haver-ho comunicat a l'empresa, com va ratificar un informe de l'Oficina Francesa d'Investigació i Anàlisi per a la Seguretat de l'Aviació Civil (BEA). Aquest document va desvelar que un metge havia demanat al copilot que es tractés en un hospital psiquiàtric dues setmanes abans de la tragèdia. 

Enlloc de fer-ho,  Lubitz va optar per treure's la vida i assassinar tots els passatgers del vol que copilotava. Els esforços del pilot en retornar a la cabina van ser infructuosos i tot va acabar en la tragèdia final que va impactar Europa i de la qual es compleixen avui cinc anys.