rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

VOTA A L'ENQUESTA

Quin partit triaràs el 28-A?

Desarticulat un clan gitano molt cruel que reclutava discapacitats per estafar-los

Els Mossos d'Esquadra han detingut sis persones de la mateixa família | Els tancaven a casa, els hi feien demanar microcrèdits, els agredien i n'havien abusat sexualment

 

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat un clan familiar gitano i han pogut detenir a sis persones, cinc dones i un home, tots de nacionalitat espanyola d'entre 19 i 50 anys i veïns de Cornellà, Badalona i Sabadell, que es dedicaven a reclutar persones amb discapacitats psíquiques per cometre delictes. Els captaven en menjadors socials, aprofitant la seva vulnerabilitat i els tancaven a casa seva on els obligaven a fer tasques domèstiques, a demanar crèdits i serveis al seu nom i també eren víctimes d'agressions i abusos sexuals.

 

Els Mossos d'Esquadra van poder explotar una investigació que feia mesos que durava fent les detencions i podent imputar policialment als detinguts els presumptes delictes de pertinença a grup criminal, tràfic d'éssers humans amb finalitats delictives i estafes continuades.

 

Els captaven en menjadors socials aprofitant la seva vulnerabilitat

La investigació es va iniciar el novembre de 2017 quan els investigadors van trobar indicis de l'activitat delictiva del clan familiar el qual captava i posteriorment explotava persones d'edat avançada, amb discapacitats psíquiques i amb un estat d'exclusió social molt elevat. Principalment els localitzaven en menjadors socials de zones de l'àrea metropolitana de Barcelona.

 

Una vegada captats i portats als domicilis ocupats dels membres del clan els obligaven a realitzar tasques de neteja domiciliàries, els maltractaven físicament, els donaven per menjar només un entrepà i una aigua al dia, a banda d'utilitzar-los per obtenir crèdits i fer compres finançades, fins i tot amb documentació falsificada.

Màxima crueltat de la banda contra persones en situació de vulnerabilitat

El modus operandi del grup criminal clan demostra una crueltat destacable vers aquestes persones en situació de vulnerabilitat. A banda de l'abús que suposaven les tasques de neteja i recollida d'aigua amb galledes de les fonts públiques properes als domicilis que els encomanaven, els finançaments sol·licitats gaudits pel clan amb càrrec a les víctimes generaven progressivament avisos de morositat cap a les persones captades. Quan finalment les financeres denegaven més crèdits, els membres de l'organització feien fora de casa les víctimes i en captaven de noves.

 

Els Mossos el passat 10 de juliol van assaltar, amb el suport d'agents de l'ARRO, dos domicilis on resideixen els membres del clan familiar, un a Badalona i l'altre a Sabadell i van detenir sis persones, cinc dones i un home, com a presumptes autors d'un delicte de pertinença a grup criminal, tràfic d'éssers humans amb finalitats delictives i estafes continuades.

 

Agressions físiques i abusos sexuals

La policia catalana va poder alliberar d'un dels pisos escorcollats una dona que una vegada en llibertat va denunciar també maltractaments físics i, fins i tot, una temptativa d'abús sexual per part d'un home del clan. Arran de la documentació comissada els investigadors han descobert dues víctimes més, possiblement anteriors a la investigació policial en curs. En les entrades també es van trobar els documents dels crèdits demanats per les persones captades pel clan familiar, la majoria, contra la seva voluntat.

 

Dos membres del clan a presó, els altres en llibertat

Els detinguts han passat a disposició judicial aquest dijous 12 de juliol i el jutge que instrueix el cas n'ha enviat una a presó. Els altres detinguts han quedat en llibertat amb càrrecs. Un altre membre del clan familiar ja no va ser detingut en l'operació, ja que ja estava ingressat a Quatre Camins per causes penals anteriors. Els Mossos d'Esquadra no descarten poder detenir més persones relacionades amb aquest clan gitano.