Muntatge de Clara i les seves amigues

Clara, la nena de 16 anys assassinada per dues amigues seves per plaer

Ja fa 22 anys del crim satànic de San Fernando que ningú no ha pogut oblidar

Han passat 22 anys i San Fernando (Cadis) no pot oblidar la fatídica nit del 26 al 27 de maig. Clara García Casado, una adolescent de 16 anys, va ser brutalment assassinada per les seves dues amigues Raquel i Iria. Ho van fer atretes pels ritus satànics i perquè volien saber què se sent en matar.

Clara (que es feia anomenar Klara), Raquel i Iria eren tres amigues fascinades per la bruixeria i l'espiritisme. Però Klara va començar a sortir amb el seu xicot Manuel i de mica en mica es va anar distanciant de les seves dues amigues d'estil gòtic. Va ser llavors quan les dues amigues van forjar la seva terrible venjança.

Després del crim, Raquel i Iria van passar alguns anys en un centre de menors i van refer la seva vida. Ja en llibertat, Iria se'n va anar a l'estranger on continua vivint amb la seva parella i Raquel va estudiar perruqueria i es va quedar a viure a Madrid. La família de Klara va fracassar en la seva lluita per endurir les penes.

La desaparició de Klara

Raquel i Iria van organitzar una cita amb Klara la matinada del 26 al 27 de maig del 2000. La noia va dir al seu xicot Manuel que feia temps que no es veien i que s'havien citat al parc del Barrero. Les noies sempre vestien de negre, jugaven a la Ouija i flirtejaven amb els rituals satànics.

Primer pla de Klara
Klara, la víctima d'un crim satànic a San Fernando | Cedida

Els pares de Klara van denunciar la seva desaparició en despertar-se al matí i veure que la seva filla no era a casa. Van interrogar el seu xicot i va explicar que aquella mateixa matinada s'havia creuat amb Raquel i Iria. Molt relaxades, li havien dit que la Klara no s'havia presentat a la cita.

Els agents es van dirigir al lloc on havien quedat totes tres, i van trobar el cadàver de Klara. El cos presentava signes d'una violència inusitada, i immediatament van detenir Raquel i Iria. A la comissaria es van viure escenes de molta tensió entre els pares de Klara i les noies.

Van acabar confessant

«Què has fet a la meva filla» li va dir José Antonio mirant fixament Raquel, a la qual cosa ella ni es va immutar. La mare de Klara va perdre els nervis i va agafar pels pèls Iria. Totes dues van oferir una mateixa versió però amb múltiples contradiccions, fet que indicava que s'ho havien inventat.

Iria presentava una ferida al braç amb el mateix patró que els talls trobats al cos de la víctima. Quan el forense li va preguntar per això a l'adolescent, se li va desencaixar la cara. A l'altra habitació hi havia Raquel, fumant compulsivament i preguntant què li podria passar.

▶️ Els Mossos desarticulen una banda que robava desenes de cotxes

Finalment es van esfondrar i van confessar haver enganyat la seva amiga per matar-la en un ritu satànic. La reconstrucció dels fets que van fer les noies va deixar per sempre impactats els investigadors. El que va sortir a la llum va ser un dels crims més atroços que es recorden a Espanya.

Reconstrucció dels fets

Raquel, Iria i Klara van arribar al parc i es van estirar a l'herba a beure cervesa i mirar les estrelles. En un moment donat li van demanar a la víctima que tanqués els ulls i digués el primer que li passés pel cap. En incorporar-se, Iria la va subjectar darrere mentre Raquel treia la navalla.

Raquel va cosir la seva amiga a punyalades mentre l'altra la subjectava i cridava «segueix, segueix, segueix». L'atac es va demorar durant uns minuts, mentre la víctima demanava clemència de manera insistent. Li van clavar 32 ganivetades i un tall al coll que va fer que morís dessagnada.

Un cop comès el crim van abandonar el lloc, es van dutxar, es van canviar de roba i van sortir a brindar per la gesta. Els agents van trobar l'arma del crim a casa de Raquel. També nombrosos llibres sobre bruixeria i una taula Ouija per convocar els esperits.

Van planejar el crim durant mesos

A casa d'Iria van trobar els seus quaderns personals amb referències a ritus satànics. Al seu ordinador tenia guardats desenes de contes gore, inclòs el relat d'un assassinat molt semblant al de Klara. Una altra troballa esgarrifosa va ser que havien planificat el crim de la seva amiga amb cartes del tarot.

La carta de la donzella estava sota la de la lluna, al costat de la carta de la torre. Això simbolitzava la mort de Klara a la llum de la lluna i sota l'ombra de la torre de la caserna d'infanteria de San Fernando. Les dues acusades volien sentir què se sent en enfonsar el ganivet a la carn i correr la sang.

Als investigadors els va sorprendre la fredor i la manca de penediment de les noies quan van confessar. Fins i tot es van posar a cantussejar, i van reconèixer haver matat Klara per fer-se famoses. La investigació va revelar després que portaven planejant el crim des de feia mesos.

Enamorades de José Rabadán

En un missatge de desembre del 1999, Iria li deia a Raquel «Vols matar? Ho farem, només digues a qui». Mentre planejaven el crim es van cartejar amb José Rabadán, l'assassí de la catana que va matar els seus pares i la seva germana. Va ser una inspiració a l'hora de cometre el crim.

Quan Klara va començar a allunyar-se de les seves amigues, es va convertir en la víctima propícia. Iria, que era la cap del duo, li va dir a Raquel: «Vols que mati aquesta? Mataré per tu». La jove estava obsessionada amb la mort i fins i tot assegurava que tenia un dimoni a l'habitació que vetllava per ella.

Moment de detenció de les assassines
Raquel i Iria no es van penedir del crim | Catalunya Diari

Raquel i Iria van ser les primeres condemnades sota la Llei del Menor a Espanya. Al març, van ser condemnades a vuit anys d'internament en un centre de menors i cinc anys més de llibertat vigilada. La sentència va provocar la indignació de tot el país i hi va haver moltes manifestacions.

Els pares de Klara van emprendre una lluita per endurir les penes per als menors assassins. Però no va tenir èxit i des de llavors es van allunyar del focus mediàtic i van començar a assumir la pèrdua de la seva filla en solitud. El crim de Klara va marcar tot Espanya i encara avui segueix present a la memòria.