Pla general del mosaic de Miró a la Rambla amb flors i espelmes en honor a les víctimes de l'atemptat del 17-A

El CNI va espiar els mòbils dels terroristes de Barcelona i Cambrils cinc dies abans del 17-A

Els serveis secrets espanyols van escoltar i apuntar les converses que van mantenir els gihadistes abans de la matança

 

El Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI)va estar escoltant les converses dels gihadistes que van atemptar a Barcelona i Cambrils del 17-A cinc dies abans de la matança, segons ha revelat aquest dimarts en exclusiva el diari 'Público'. 

El CNI va escoltar les converses dels terroristes dies abans dels atemptats

L'evidència del fet que el CNI vigilava estretament el grup terrorista procedeix d'un dels informes que el mateix CNI va facilitar a l'equip d'investigadors format pels tres cossos policials i de la Fiscalia que treballen per esclarir tots els detalls dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17-A.

Concretament,  aquesta prova és un error de redacció per part dels serveis d'intel·ligència, on es revela que dies abans de la massacre els espies espanyols havien estat escoltant les converses que mantenien els terroristes a través dels seus telèfons mòbils.

En l'informe es relata el viatge que va efectuar a París Omar Hichamy —el germà petit, de 21 anys de Mohamed Hichamy, abatut a Cambrils— i l'autor material de l'atropellament de la Rambla de Barcelona, Younes Abouyaaqoub. En el mateix informe s'explica que el viatge va ser entre l'11 i el 12 d'agost de 2017, només quatre dies abans que la casa d'Alcanar on es fabricaven els explosius volés pels aires, amb Abdelbaki Es Satty, cap de la cèl·lula i confident del CNI, a dins l'edifici.

Un seguiment exhaustiu durant l'estada a París

El diari digital publica diverses captures fotogràfiques de parts del suposat informe del CNI, en les quals es pot apreciar el seguiment exhaustiu que es va fer als dos joves durant la seva estada a París cinc dies abans dels atacs. S'hi palesa visites a la Torre Eiffel, la compra d'una càmera de fotos o la de dues targetes SIM per a telèfons mòbils que els joves activen amb identitats falses. Part de l'informe del CNI que revela el diari 'Público', detalla:

«... tots dos van sortir d'Espanya pel pas d'Aragnouet —per la A-138 que arriba a França des de Bielsa— el dia 11.08.2017 a les 11.36 hores. Per a això, van utilitzar l'esmentat A-3 —en referència a l'Audi A3 que conduïen els assassins—».«El dia 11.08.2017 van arribar a les 20.22h a París, on es van allotjar al B&B Malakoff, situat al barri del mateix nom als afores de la capital francesa».

«Dues comunicacions realitzades per Mohamed Hichamy assenyalen que aquest coneixia els detalls del viatge, ja que fa una trucada quan Youness i Omar són a l'hotel, i l'endemà, abans de travessar la frontera francoespanyola. A més, espera la seva tornada l'endemà per mantenir una trobada».  «Les trucades es realitzen amb els números associats a Omar i Youness, però les converses acaben sent, en les dues ocasions, entre Mohammad Hichamy i Younes Abouyaaqoub, que talla les frases per no revelar detalls de les seves activitats concretes».

L'imam podria haver avisat el CNI de les intencions dels joves

'Público' posa l'accent en el fet que el seguiment a dos joves que encara no estaven vinculats a cap causa terrorista va implicar una despesa considerable, i subratlla, també, que en cap de les converses intervingudes va participar Abdelbaki Es Satty, suposat cervell dels atemptats i presumpte confident del CNI. Això, afegeix el mitjà, implica que les escoltes del CNI a Hichamy i Abouyaaqoub no van procedir de la intervenció del telèfon d'Es Satty, sinó que s'intervenia directament els aparells dels dos joves.

A parer de 'Público',  l'única manera a través de la qual el CNI podia haver obtingut la informació del viatge dels dos futurs terroristes hauria estat per l'acció del mateix Es Satty en el marc de les seves tasques de confident, tot i que, afegeix, probablement no hauria revelat als serveis d'intel·ligència espanyols els seus veritables plans.

Finalment, el rotatiu assegura que segons les dades que ha recopilat per a aquesta investigació, no va ser fins al matí del 18 d'agost del 2017 quan es va esborrar definitivament la fitxa com a informant d'Es Satty de la base de dades del CNI, cosa que, segons 'Público', només es pot fer des de la seu central del servei secret a Madrid.

També et pot interessar...