Vuit anys de presó pels homes que van convertir una 'skin head' de Torelló en islamista radical

Els dos condemnats per l'Audiència Nacional també van adoctrinar una segona dona, de Roda de Ter

Imatge d'arxiu d'un agent dels Mossos d'Esquadra.
Imatge d'arxiu d'un agent dels Mossos d'Esquadra. | CatalunyaDiari.cat

L'Audiència Nacional ha condemnat a vuit anys de presó a dos homes acusats d'adoctrinar dues joves de Torelló i Roda de Ter, a Osona, en considerar provat que van guardar i difondre més de 600 vídeos, comentaris i imatges a les xarxes socials amb l'objectiu d'enaltir l'Estat Islàmic i van fer proselitisme sobre les dues dones.

El cas es va destapar el 2016 després que els Mossos d'Esquadra rebessin un avís que dues joves residents en aquestes dues localitats havien canviat els seus hàbits i havien adoptat els costums del radicalisme religiós musulmà i com una d'elles ho havia fet després de formar part d'un grup neonazi.

Els investigadors de la policia catalana va poder tancar el setge amb aquests dos homes, de nacionalitat marroquina, que segons ara s'ha pogut provar, van adoctrinar a les dues noies, de nacionalitat espanyola. Les dues noies van començar a vestir-se amb roba islàmica i es van convertir a aquesta religió.

Un gran potencial adoctrinador

Les dues dones estaven relacionades amb un dels condemnats, Tarik Aazane, que estava subscrit 63 canals islamistes radicals. L'altre condemnat és un company seu, Rachid el Founti, que seguia tretze d'aquests canals.

Segons el tribunal, els dos condemnats publicaven vídeos a YouTube, imatges i comentaris que incitaven a la radicalització gihadista «amb la finalitat que per tercers arribés a la comissió de delictes violents contra determinades persones o col·lectius». A més, afegeix, el seu contingut difonia un «missatge antidemocràtic, antioccidental i judeofòbic, d'incitació a l'odi i a la violència que justifica i enaltir la gihad islàmica combativa i menysté les víctimes».

Segons la Sala, les al·lusions a l'Estat Islàmic es fan «de manera repetida, ja sigui elogiant l'administració de l'Estat Islàmic, els seus èxits en el canvi militar i propagandístic o la seva legitimitat religiosa».

El pares d'una de les noies va alertar la policia

El Tribunal també recull el testimoni de la Policia Local durant el judici en què va relatar com els pares d'una de les noies adoctrinades, Míriam Millán, van acudir als agents en detectar la radicalització de la seva filla i la dependència que tenia respecte Tarik Aazane fins al punt que ella es va mostrar «disposada a morir per Al·là».

A més, un dels acusats va utilitzar aquesta dona per fer un enviament de diners a través de transferències per Western Union a Síria. De fet, el domicili de Rachid el Founti van aparèixer cinc justificants a Síria per valor de 7.271 euros i un d'ells apareixia en el nom de la jove.

D'skin head a islamista radical

Respecte a l'altra dona, Diana Pérez, un agent dels Mossos va explicar durant el judici a la Policia Local de Torelló com els va sorprendre el canvi d'estètica de la jove, en passar a formar part d'un grup 'skin head' a portar vel musulmà «el que significa que era més fàcil convertir-la a l'islam pel seu sentiment antijueu».

La dona havia publicat a les seves xarxes socials imatges on es veia un dibuix d'una bandera d'Israel clavant un ganivet a un nen. La sentència judicial explica com Pérez va anar penjant, durant l'any 2016 i 2017, diversos missatges islamistes radicals.

Segons ha pogut saber CatalunyaDiari.cat de la sentència de l'Audiència Nacional, la noia va anar a renovar el permís de tinença d'animals perillosos amb vestimenta clarament islamista. Fins i tot, la noia portava un vel al cap. La policia local de Torelló va enviar l'informe als Mossos d'Esquadra, que en van iniciar la investigació.


Comentaris

envia el comentari