Un acusat en una sala de jutjat.

El crim de la petita Laia torna a les portades: amb traïdoria i acarnissament

La sala d'apel·lacions ha decidit desestimar els recursos que va presentar la defensa i les acusacions

Va ser un dels crims que va consternar Catalunya fa poc més de tres anys. La petita Laia havia de trobar-se amb el seu pare al portal després de sortir del pis dels seus avis, però mai ho va fer. Després de dies de cerca, es va poder descobrir què havia passat:  un veí de la primera planta, Juan Francisco L.O., la va agafar i la va segrestar. Allí va abusar d'ella i finalment va posant punt i final a la seva vida asfixiant-la.

Ara, la sala d'apel·lacions de la sala civil i penal del Tribunal de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la condemna a l'assassí confés de la petita Laia, la nena de 13 anys que va perdre la vida a Vilanova i la Geltrú el juny del 2018.

El TSJC ha ratificat la presó permanent revisable per un delicte d'assassinat i també la condemna de 7 anys de presó per un delicte d'agressió sexual, penes dictades per l'Audiència de Barcelona fa just quatre mesos.

Al mateix temps, la sala d'apel·lacions ha confirmat la indemnització de 445.000 euros que el condemnat haurà de pagar a la família de la menor. Amb la resolució publicada aquest dimarts, el TSJC ha desestimat els recursos interposats per la defensa, per la fiscalia i també per l'acusació particular.

A la sentència dictada a principis de juny i ratificada ara, el president del judici es va fer seus els arguments amb què el jurat popular va declarar l'home culpable del crim. El magistrat va considerar provat que l'acusat va agafar la nena quan baixava per l'escala de l'edifici on vivien els seus avis, la va introduir al seu pis, la va agredir sexualment i la va matar.

El jutge va afirmar que va actuar amb traïdoria i acarnissament.

El magistrat va rebatre la versió de l'home, que sempre ha assegurat que la nena va entrar a casa seva per iniciativa pròpia perquè ell s'havia deixat la porta oberta. Segons les seves explicacions, la va atacar perquè es pensava que era un lladre i en cap moment va ser conscient que es tractava d'una nena de 13 anys, tot remarcant que estava fortament drogat i begut, i això li impedia ser conscient dels seus actes.

El condemnat fa més de tres anys que és a presó, després que el 7 de juny del 2018 la jutgessa de guàrdia en decretés l'ingrés provisional, una mesura que va ser prorrogada el 2020.