La vida és un miracle, per a les coses bones i per a les dolentes, i de vegades ens sorprèn amb alguns fenòmens inexplicables. Ha passat en una clínica maternal de Ratlam, a l'Índia, aquesta setmana. Una dona que creia estar embarassada de bessons va donar a llum un sol ésser amb dos caps i tres braços.
Shaheeb Khan i el seu marit Sohail van anar a l'hospital dilluns passat 28 de març per donar a llum els seus nadons. O això és el que creien ells, segons les diferents proves i controls que van fer durant l'embaràs. Tot semblava indicar que la dona portava al seu ventre dos bessons.
No obstant això, tots a la sala de part es van quedar atònits quan en comptes de dos cossos va aparèixer un de sol. Un sol cos amb dos caps i tres braços. Encara que es tracta d'un cas molt estrany està científicament recollit com a parapagus dicefàlic, i es tracta de la unió de dos nadons en un sol tors.
Un cos amb dos caps
A les proves realitzades durant l'embaràs semblava haver-hi dos cossos que sempre estaven molt units. Els metges el van catalogar com un embaràs de bessons, un de tants que estan acostumats a veure sovint. Així, Shaheeb i Sohail es van preparar per rebre els seus bessons.
Tanmateix, els metges no van treure dos nadons sinó un sol, un estrany cas de siamesos. Els siamesos són bessons que neixen enganxats per una part del cos, normalment la pelvis, el pit o l'abdomen. Però en aquest cas era un sol cos amb dos caps i tres braços.
En molts casos de siamesos es poden separar els cossos amb una operació, però en aquest cas és impossible. No és la primera vegada que passa, però el parapagus dicefàlic és una raresa de la biologia que no té solució. No hi ha manera de separar-los, ja que comparteixen una mateixa estructura.
Un cas entre un milió
Un cop detectat el cas, la mare va ser traslladada a un centre de salut on es recupera de l'embaràs. Per la seva banda, els siamesos van ser portats a un hospital especialitzat per rebre el tractament necessari. Els nadons han sobreviscut a les primeres hores, però la seva evolució és incerta.
Un equip multidisciplinari està estudiant el tractament més adequat per salvar-los la vida. «Aquest tipus de casos són estranys i la condició dels nadons continua sent incerta, així que no hem planejat cap cirurgia», va explicar el doctor Lahoti. Segons ha explicat, hi ha un cas per cada milió de naixement.
Molts d'aquests nens neixen morts, però els avenços de la medicina han aconseguit millorar les perspectives de vida. En alguns casos es pot solucionar amb cirurgia, però sembla que en aquest cas no serà possible. Alguns exemples demostren que aquests éssers poden viure durant molts anys.
Abby i Brittany, un exemple
El cas més famós és el d'Abby i Brittany, dues bessones siameses nascudes el 1990 a Minnesota (Estats Units). Tot i els pronòstics pessimistes, les dificultats físiques i el rebuig social, han aconseguit sobreviure tots aquests anys. La seva vitalitat és un exemple de superació davant de l'adversitat.
El cas dels nadons nascuts a l'Índia és diferent, perquè segons els metges caldrà un miracle perquè sobrevisquin. Encara que hi ha casos de siamesos, la seva és una situació més greu per la dificultat de separar les dues estructures. De fet, els metges diuen que ja és un miracle que hagin nascut.
La posició dels caps i de les mans assenyala que es tracta d'un cas molt atípic, i la majoria de les vegades moren durant la gestació. Si escau, miraculosament, han aconseguit veure la llum. Ara encreuen els dits perquè puguin sobreviure i portar una vida tan pròspera com sigui possible.