Cordó policial dels Mossos d'Esquadra

Sorprenent gir 10 anys després sobre un crim a Catalunya: enterrada a casa del germà

La tenia enterrada a la finca on van conviure

Tràgica troballa a Olesa de Montserrat després d'estar 10 anys desapareguda. 

Les restes de la dona que havia desaparegut feia 10 anys a Olesa de Montserrat, al Baix Llobregat, es van trobar en el subsol d'una caseta ubicada a l'interior de la finca on vivia el germà, detingut com a presumpte autor de l'homicidi.

Ho indica en un comunicat la Guàrdia Civil, que va trobar a principis de mes les restes de la dona, amb signes d'haver patit una mort violenta.

La investigació havia començat mesos abans, quan la policia va obtenir informació sobre la possible desaparició forçosa de la víctima de 53 anys.

Les primeres indagacions van revelar que no existia cap denúncia per la desaparició, però els agents no van descobrir cap senyal d'activitat de la dona des del 2012 després de buscar en diferents punts de l'Estat i altres països.

Els familiars no tenien contacte amb la víctima

Els investigadors van descobrir que els familiars de la víctima, que vivien en diferents localitats de l'estat espanyol, havien perdut el contacte amb ella molt abans de la desaparició.

Per aquest motiu, desconeixien per complet què se n'havia fet de la seva vida des d'aleshores. No obstant això, un d'ells, arran de la investigació, va decidir formalitzar davant de la Guàrdia Civil la denúncia per la desaparició.

Els agents, però, van trobar que sí que hi havia un familiar que havia mantingut una relació estreta de manera ininterrompuda amb la dona fins que ja no es va saber res d'ella, el germà.

Els dos havien conviscut en una finca d'Olesa de Montserrat fins que la dona va desaparèixer, així i tot el germà no ho va denunciar.

El germà sospitós

Els agents havien anat descartant altres línies d'investigació, com la d'un canvi d'identitat i de vida en un altre lloc o que hagués mort i el cadàver no hagués estat identificat.

La hipòtesi final i sobre la qual es van centrar els investigadors va ser la mort violenta l'autor de la qual podria ser el germà.

La tenia enterrada a la finca

En aquesta línia, els agents van determinar que les restes podrien trobar-se amagats en algun lloc de la finca, de manera que el 3 de març van començar a registrar-la.

En primer lloc, el Grup Especial de Desactivació d'Artefactes Explosius (GEDEX) va descartar la possibilitat d'un enterrament, a través de la prospecció del terreny amb un georadar.

Després de desestimar aquesta possibilitat, dos guies i els seus gossos del servei caní van marcar una zona coberta de runes a l'interior d'un cobert annex a l'habitatge.

Després de desenrunar aquesta zona, van observar-hi una cavitat, que va descobrir un subsol inferior profund i negat d'aigua.

Agents del Grup de Rescat Especial d'Intervenció a la Muntanya (GREIM) i del d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) van descobrir a l'interior les primeres restes d'ossos humans.

Les proves d'ADN van confirmar que corresponien a la dona desapareguda.

Presó provisional sense fiança per al germà

Els investigadors van detenir el germà de la víctima com a presumpte autor d'un delicte d'homicidi amb agreujant de parentiu.

L'home va passar a disposició judicial el 6 de març i el jutge en va ordenar presó provisional sense fiança.