Pla de detall de la Guàrdia Civil

Crim en un poble de 34 habitants: qui ha matat el Javier?

S'ha trobat el cadàver d'un vigilant d'un camp de cànem legal amb un tret al cap

Pleitas, un poble de la província de Saragossa, és un municipi on viuen 34 habitants que se situa a l'anomenada 'Espanya buidada'. La setmana passada, en un lloc on no hi solen succeir gaires fets remarcables, una mort tràgica va commocionar el poble. Un guàrdia de seguretat va ser trobat sense vida amb un tret al cap després que ell mateix alertés d'un intent de robatori.

Els fets van passar el dissabte passat, quan l'home, de 45 anys, va ser abatut mentre vigilava una plantació de cànem legal. L'home era molt conegut al poble, i encara ningú s'explica què va poder passar. Les primeres investigacions apunten que el presumpte robatori s'hauria produit amb violència. 

S'investiga l'assassinat de Javier

El periòdic 'Heraldo de Aragón' recull els fets i diversos testimonis. Segons ells, un dia abans de l'assassinat, uns individus rondaven la plantació de cànem. Cap a dos quarts de nou del vespre, vuit persones es van colar a la plantació, que no té cap tanca de protecció. Els individus van entrar al recinte per la part posterior, on hi ha el magatzem on s'estava assecant part de la collita. Aquest semblava ser l'objectiu principal dels lladres, que van sortir fugint quan van ser vistos per diverses persones.

Uns veïns van percebre moviments estranys entre les plantes i es van aproximar per veure què passava, i en veure's sorpresos, els individus van sortir a corre-cuita. Va ser llavors quan Javier, el vigilant, va decidir passar la nit allà per si els lladres tornaven. I així va ser. La nit de divendres 1 d'octubre, el vigilant va advertir apropietari que hi havia dues furgonetes aparcades dins de la plantació. Ràpidament van trucar a la policia i es van dirigir a al lloc dels fets.

El vigilant va ser trobat mort amb un tret al cap

En arribar els cossos de seguretat, no hi havia rastre de Javier per enlloc. El vigilant havia desaparegut i només es va trobar una furgoneta blava aparcada al camp. Dissabte, a dos quarts de nou, un ciclista que passejava per la zona va trobar un tot terreny accidentat. Quan s'hi va acostar, va veure que al seu interior hi havia un home inconscient, que en girar-lo de cara amunt va comprovar que tenia un tret al cap.

Es tractava del cadàver de Javier, el vigilant desaparegut. Els agents es van traslladar al lloc i van confirmar la identitat de la víctima.. Després de trobar el cos, la Guàrdia Civil va iniciar un dispositiu i la investigació i va decomissar la furgoneta blava, que encara estava aparcada a la finca i era l'única pista que tenien dels culpables per investigar el que havia passat. Més encara després que els especialistes qualifiquessin l'angle del tret com estrany.

Encara no hi ha cap detingut

De moment, els policies no han pogut aturar els culpables de l'assassinat de Javier. No obstant això, durant el registre de la furgoneta, es va trobar una prova que podria ser determinant. Segons les últimes paraules de Javier, en el moment de l'assalt, dues furgonetes es trobaven a la finca. Una d'elles va fugir amb els individus, però l'altra es va quedar encallada enmig dels bancals. Ha estat precisament en aquesta on els policies han trobat dos DNI i més documentació.

Una informació que apunta cap a alguns sospitosos i que podria donar pistes sobre què li va passar a Javier i qui l'hauria pogut matar. Els presumptes autors es podrien enfrontar a penes de presó i sancions econòmiques molt elevades. Cau sobre ells un presumpte delicte d'homicidi o d'assassinat. De moment, el cas es troba sota secret de sumari i s'estan reunint totes les proves per aclarir què ha passat.