Mohammed 'El Gorba'

Un crim en ple carrer a Catalunya posa en peu de guerra els veïns

La víctima va ser apunyalada al pit en una de les cantonades més perilloses de Barcelona

Dimecres, 22.51 hores, barri del Raval (Barcelona). Mohammed, un palestí de 39 anys, es debat entre la vida i la mort banyat en un bany de sang al carrer. Va morir minuts després sense que els serveis d'emergència poguessin fer res per ell i mentre el seu agressor escapava corrent.

Mohammed, al qual tots coneixien com 'El Gorba', vivia des de feia anys en un pis okupat del carrer Hospital. Solien veure'l cada dia a la cantonada del mateix carrer amb Riera Baixa. Allí el van veure discutir amb un home gran, que de sobte va treure un ganivet d'una funda de plàstic que portava en els pantalons.

L'agressor, amb 99 antecedents policials, va apunyalar al pit a la víctima, amb 30 càrrecs a la seva esquena. Els dos eren delinqüents habituals d'un barri degradat des de fa temps per la droga i la criminalitat. La policia l'està investigant com una venjança entre lladres.

El propietari d'un restaurant pròxim va sentir els crits i va veure a diverses persones perseguint l'agressor, que va acabar sent capturat. Segons explica, el mateix assassí es va espantar de la sang que brollava de la víctima. Un parell de nois van intentar tapar la ferida amb una samarreta, mentre la policia arrestava a l'autor.

Una possible venjança entre lladres

Mohammed, amb una trentena d'antecedents policials, solia freqüentar una de les zones més perilloses de Barcelona. Alguns veïns el defensen i asseguren que no es ficava en problemes. Però des de l'assemblea veïnal expliquen que formava part d'un grup que es dedica al tripijoc i a robar.

Segons els testimonis, víctima i agressor van coincidir fa dues setmanes en els calabossos de la policia. L'agressor és un lladre professional i molt perillós, i segons expliquen, el difunt també es dedicava a robar als turistes i als veïns. «No saps el que em va dir», va dir l'assassí quan li van preguntar per què ho va fer.

«Potser vendria alguns porros, feia tripijocs de tant en tant, això és un problema social», declaren des de l'associació de veïns. Segons diuen, el 40% dels veïns del Raval viuen en risc d'exclusió social. L'agressor té 59 anys i no és veí del barri: «Venia haixix i pastilles».

Els veïns, en peu de guerra

El crim del Raval posa en peu de guerra uns veïns farts de veure com el barri es degrada sense que les autoritats moguin un dit. Fa anys que aquest barri de Barcelona viu pres de la droga i la delinqüència. Les baralles, els furts i els problemes de convivència són el pa de cada dia.

Veïns i comerciants posen el crit al cel per la inseguretat que es viu especialment entre els carrers Hospital i Riera Baixa. «Necessitem un cotxe patrulla fix aquí», diu un comerciant de la zona. Agents de la policia solien realitzar vigilància permanent a la zona, però van marxar i van arribar els problemes.

Els que viuen allí observen com la delinqüència fluctua en funció de la presència policial, i tornen a reclamar una patrulla fixa en aquesta zona. Els delinqüents de tota la vida respecten als veïns i els comerciants del barri. Però la nova remesa de lladres no fa distincions, i ara també estan en perill.

Una recerca en marxa

Segons els testimonis, l'ambulància va trigar més de mitja hora a arribar fins al lloc del crim. Allí, 'El Gorba' agonitzava per a morir instants després a l'Hospital Clínic. Emergències desmenteix aquesta versió i diuen que van trigar 15 minuts a arribar: des de l'alerta, a les 22.51, fins a l'arribada de les primeres ambulàncies, a les 23.06 hores.

Els Mossos d'Esquadra van obrir una recerca i estan tractant el succés com una baralla entre lladres. Són conscients que aquesta cantonada és un dels llocs amb més robatoris de tota Barcelona. Cada dia es cometen allí una desena de robatoris, entre furts i estirades de bossa.

Està previst un homenatge a la víctima en el mateix lloc on va morir. Mentrestant, els veïns del Raval estan en peu de guerra i demanen a l'ajuntament mesures urgents per a acabar amb la inseguretat.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.