Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pilar Casenco

Pilar, la desaparició que amaga un escàndol a gran escala a Espanya

El govern balear ha reconegut fins a 16 casos de prostitució de menors tutelats, però podrien ser molts més

«Sé que et fa mal, però és el que vull», és l'últim missatge que va rebre Álvaro de la seva filla Pilar a través de WhatsApp. Es tracta d'una menor de 17 anys que va desaparèixer, la van trobar i van descobrir que havia estat embolicada amb escàndols de prostitució i abusos a gran escala a Espanya.

Pilar Canseco va ser separada del seu pare el 2013 per donar-li una vida millor. Va ingressar en un centre de l'IMAS (Institut Mallorquí d'Afers Socials), on va estar fins a l'agost de 2020. Aleshores, va enviar un missatge al seu pare dient-li que se n'anava: «Estic malament, ja no puc més, t'estimo moltíssim».

La seva desaparició va coincidir amb la polèmica gestió de l'IMAS, perseguit per diversos casos de prostitució, drogues i abusos. Pilar va estar diversos mesos desapareguda, però les autoritats balears no ho van denunciar fins a la setmana passada. L'ombra de la sospita segueix planejant sobre els seus caps.

Pares, educadors, treballadors de centre i víctimes fa molt de temps que denuncien abusos, addiccions i fuites. De fet, segons l'associació Ardip, hi ha molts menors desapareguts i el cas de Pilar ha servit per donar visibilitat al problema.

El calvari de Pilar Canseco

Mentre Pilar no apareixia, va esclatar un altre escàndol per la violació d'una nena tutelada de 13 anys. Després, van aparèixer més de vint casos de menors tutelats prostituïdes. El mateix govern balear en va detectar uns 16, dels quals 15 nenes i un nen.

Pilar havia mostrat la seva intenció d'anar-se'n des del 2019 i finalment va complir la seva amenaça. El seu pare denuncia que hauria exercit la prostitució mentre estava sota la tutela del centre. Assegura que un treballador la va acompanyar a avortar durant la seva desaparició.

Abans de fugir, la menor escrivia una carta al seu pare on li explicava els càstigs als quals era sotmesa. Els educadors de centre l'amenaçaven d'enviar el seu germà a una família d'adopció. La seva desesperació va acabar fa una setmana, quan un familiar va aconseguir posar-se en contacte amb ella.

Les intencions de la menor

L'associació SOS Desaparecidos es va bolcar en la recerca de Pilar. Divendres passat, una família va aconseguir localitzar-la i els va revelar el seu parador. Aleshores, van donar la veu d'alarma a la Guàrdia Civil i ho van posar en coneixement de la Fiscalia de Menors.

Aquesta setmana, la presidenta del govern balear, Francina Armengol, ha confirmat que la noia es va posar en contacte amb l'IMAS. La mateixa Pilar va deixar clares les seves intencions d'emancipar-se i viure amb la seva parella. Però el seu entorn no ho té clar i el cas segueix en mans de les autoritats.

Envoltades d'explotadors sexuals

El cas de Pilar ha posat en evidència altres casos semblants, com ara el d'una menor i les declaracions de la seva mare:

«La meva filla es passa el dia envoltada d'explotadors sexuals i llepant penis». Aquesta dona, de nom Laura, denuncia la situació que viuen les menors a l'anomenada Casa del Terror.

Es tracta d'un edifici ocupa situat al número 63 del carrer Manacor, a Palma. Els menors tutelats haurien exercit la prostitució des de 2018. Allà, la Policia Nacional va dur a terme l'operació més gran contra una xarxa d'explotació de menors tutelats a Espanya.

Segons ha revelat la investigació, tres menors més captaven noies noves perquè exercissin la prostitució. Oferien els seus serveis en una pàgina web de contactes a canvi de diners, drogues, mòbils, sabates i bosses.

Actualment, hi ha diversos detinguts, però només dos condemnats. Un és un home de 64 anys que practicava sadomasoquisme amb menors a canvi de 20 o 50 euros. L'altre és un nigerià que mantenia relacions sexuals a canvi de drogues i roba.

 

L'escàndol continua

El govern balear va parlar de casos aïllats, però les noves operacions revelen que el problema podria ser més profund. Les últimes denúncies adverteixen que els menors tutelats se segueixen prostituint: «La desaparició de Pilar pot ser una conseqüència d'aquesta xarxa, de manera que sol·licitem la investigació».

La mare d'una altra menor prostituïda deixa constància de la realitat d'aquests centres: «La meva filla va estar enganxada a les drogues i exercia la prostitució. En una de les seves fugides, va tornar embarassada d'un home de 37 anys».