Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de 'La Manada' als Sanfermines

La víctima de 'La Manada' respon al Prenda després de la confessió

José Ángel Prenda és acusat de mentir per a aconseguir permisos penitenciaris

José Ángel Prenda ha canviat d'estratègia: ara reconeix el delicte que va cometre i assegura que se'n penedeix, però per una bona raó. És conscient que aquest pas endavant li podria facilitar la situació a la presó, i l'advocada de la víctima sap les intencions que té.

Les festes de Sant Fermín de 2016 van estar marcades per un tràgic succés: la violació d'una jove a qui es va posar en dubte quan ho va denunciar. Els agressors asseguraven que s'ho havia inventat tot, però ara un d'ells ha decidit explicar la veritat.

Fonts pròximes a la víctima confirmen que aquesta no confia en el perdó de José Ángel, que arriba cinc anys tard i amb un gran interès pel mig. L'únic que vol és que el jutge li rebaixi la condemna o obtenir la llibertat condicional perquè està fastiguejat de la presó.

José Ángel Prenda va teixir una defensa amb l'únic objectiu de desprestigiar la víctima, ja que pretenia que ningú la cregués. La seva intenció era que tant ell com els seus quatre amics quedessin lliures de qualsevol càrrec, però hi havia massa proves en contra seu.

Recentment, el jove ha escrit una carta on admet la violació, tot i que l'acusació assegura que aquest moviment forma part d'una trama. L'han condemnat a quinze anys de presó i està disposat a fer qualsevol cosa perquè li rebaixin el càstig.

Els advocats de Prenda són conscients que aquest reconeixement podria ser interpretat com un «avanç real de la reinserció». No obstant això, hi ha molt poca gent que confiï en aquest mèrit, ja que pensen que l'únic que vol és aconseguir permisos penitenciaris.

La víctima reacciona: «Sorpresa, recel i incredulitat»

Al cap de poc temps d'entrar a la presó, José Ángel Prenda va estar treballant amb els seus advocats per a aconseguir certs permisos. Sempre rebia una negativa com a resposta, així que s'ha vist obligat a canviar d'estratègia.

Teresa Hermida, advocada de la jove, ha parlat amb 'ABC' per a confirmar que la noia no es creu aquestes disculpes ni confia en les seves bones intencions. «Ho ha rebut amb sorpresa, amb molt de recel i amb incredulitat, perquè no s'ho creu, així de clar».

José Ángel ha trigat molt de temps a reconèixer els fets i tothom pensa que ho ha fet per recomanació del seu advocat. Fonts pròximes al cas asseguren que concedir-li certes llicències seria perillós, així que tampoc aposten pel perdó.

Hermida reconeix que  la víctima «no es creu que el perdó d'aquest senyor sigui real», i la veritat és que aquesta postura és comprensible. Durant cinc anys, la jove ha hagut de suportar que la titllin de mentidera i que neguin l'infern que va viure a Pamplona.

José Ángel Prenda, al descobert: «No hauria escrit al jutjat»

La jove violada a Pamplona ho té clar: no accepta ni confia en el perdó de l'agressor, ja que aquest té uns objectius més que evidents. Quan es va assabentar que havia escrit una carta, va ser bastant contundent, posició que la seva advocada ha transmès a 'ABC'.

«Si de veritat volgués demanar perdó, no hauria escrit al jutjat i que després s'airegés a la premsa», considera la lletrada. El més normal hauria estat que la carta la rebés la víctima, ja que ella és l'única que hauria de ser conscient del penediment.

L'Audiència Provincial de Navarra va rebre aquest escrit, i els periodistes no van trigar a publicar-lo als mitjans de comunicació. Era justament el que Prenda buscava, ja que vol blanquejar la seva imatge perquè li rebaixin la condemna.

Teresa Hermida ha reconegut que la possibilitat que l'estratègia de l'agressor tingui resultats «preocupa". Pensa que «aquests beneficis no se li han de donar a ell».

«Aquest senyor està pendent de sentència ferma pel que va passar a Pozoblanco. No sé si és mereixedor d'una compensació», conclou amb molta contundència.