Un home lligat de mans després de ser detingut

Una mare dona suport a l'abusador de la seva filla en el judici a Espanya: «Mentidera»

Quan la nena li ho va explicar, la mare li va dir que eren malsons i que s'ho havia inventat tot

El cas d'una menor que ha estat víctima de presumptes abusos sexuals té commocionat el País Valencià. La jove va denunciar els fets a la seva mare, a qui va assegurar que el xicot d'aquesta n'estava abusant. Malgrat això, sorprenentment, en lloc de trobar el suport i la defensa que necessitava la seva filla, la mare li ha donat l'esquena. No es va creure el testimoni punyent de la seva filla de quinze anys, a qui va dir que s'ho havia imaginat tot, i va decidir creure a la seva parella. 

La nena es troba desemparada davant la defensa de la seva mare del presumpte violador per sobre de l'opinió l'Institut de Medicina Legal de València. Els psicòlegs que van explorar la jove afirmen que diu la veritat, però la seva progenitora segueix sense creure el testimoni de la seva filla. «Tranquil·la, segur que són malsons», li deia, amb indiferència, la mare negligent a la filla.

La mare dóna suport al presumpte violador de la seva filla

Durant mesos, la parella de la mare va abusar de la menor en reiterades ocasions. La mare no es va creure que l'home que era a casa amb elles estigués fent això a la noia, i va decidir donar-li l'esquena. Li va recriminar en diverses ocasions que el que deia no era cert, i que tot era producte de la seva imaginació. El presumpte violador, de 35 anys i nacionalitat equatoriana, va abusar de la menor durant entre l'octubre i el novembre de 2019, però la noia no es va atrevir a denunciar-ho a la seva escola fins al 2020.

Durant el judici, la menor va confessar que la seva mare li va insistir a treure la denúncia i la va obligar a dir que era tot mentida. A més, va assegurar que la progenitora li va dir que no podia acusar l'home, perquè el seu empresonament els treuria la possibilitat de tenir un plat a taula. En canvi, la dona es va reafirmar en el judici que la nena era una «mentidera» i que, en cas que s'hagin produït els abusos, ella no en tenia coneixement.

No obstant això, el testimoni de la víctima contradiu aquesta afirmació, ja que li ho va explicar des del primer moment. Com a resposta, la seva mare li va dir que eren malsons. Els psicòlegs que han examinat la noia donen credibilitat al que diu; a més, ella sempre ha mantingut la mateixa versió i les proves contradiuen la defensa de la representació.

La versió de l'acusat ha estat avalada per la mare

A la Secció Quarta de l'Audiència Provincial de València, el sospitós es va declarar innocent i va al·legar que la relació entre mare i filla no era bona. L'home manté que la noia s'ho va inventar tot en un acte de venjança perquè la seva progenitora no accepta la seva orientació sexual. Una versió que va ser avalada per la pròpia dona, que va afirmar que la seva filla era lesbiana.

Els abusos van començar amb tocaments fins a acabar amb agressions més greus, quan l'acusat es ficava a l'habitació de la menor. Els especialistes no troben cap indici que la víctima estigui mentint, encara que la seva mare la titlli obertament de mentidera. Actualment, la nena està tutelada per la Generalitat després que la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives l'hagi declarat en desemparament.

La mare va ser investigada per un possible delicte d'omissió del deure d'impedir delictes per haver permès els presumptes abusos. Per la seva banda, l'home s'enfronta a dotze anys de presó per un delicte continuat d'agressió sexual a una menor de setze anys. El cas està pendent de resolució i aviat es coneixerà la condemna de la representació.