Imatge de Ramon Barranco, declarat culpable del crim d'Ulldecona

El crim que va commocionar Ulldecona: Viure a 18 km de l'assassí de la teva germana

El programa de TV3 'Crims' ha recuperat la història de l'assassinat de Maria Carme Castell, la nit de Carnaval de l'any 1982

El programa 'Crims' de TV3 va posar de nou d'actualitat un terrible crim que l'any 1982 va commocionar Ulldecona (Montsià). Ramón Pascual Barranco va intentar violar i assassinar a cops de pedra Maria Carme Castell, una jove de 18 anys a Ulldecona (Montsià). Va ser condemnat a 30 anys de presó, però només es va complir 13 i fa temps que està en llibertat. Ara, segons ha revelat el programa, viu a Vinaròs. El germà de la víctima, Jeroni Castell —xef del restaurant Les Moles—, assegurava davant les càmeres que «tenim un gran perill a la comarca. És un personatge que no està penedit de res i que és capaç de tot. Va matar la meva germana i és capaç de tornar-ho a fer una altra vegada».

El crim que va commocionar la comarca del Montsià va tenir lloc la nit de Carnaval de l'any 1982 a Ulldecona i malgrat que totes les evidències assenyalaven a Ramón Pascual Barraco, la Guàrdia Civil no va poder trobar les proves necessàries per inculpar-lo. En aquest sentit, durant molts anys, la família de la jove assassinada va haver de conviure amb l'assassí de la Maria Carme en un poble de poc més de 5.000 habitants.

La família Castell, però, no va defallir i 16 anys després de l'assassinat van aconseguir trobar les proves necessàries per a demostrar que Ramón Pascual Barranco havia assassinat Maria Carme Castell. Durant el judici, celebrat l'any 2000, l'acusat va ser condemnat a 30 anys de presó —10 anys per violació en grau de temptativa i 20 anys per homicidi.

En llibertat definitiva des de l'any 2018

El mes de maig de 2018, Ramón Pascual Barranco va quedar en llibertat després de complir 13 dels 30 anys de pena. Actualment viu a Vinaròs, a la província de Castelló, a només 18 quilòmetres d'Ulldecona, municipi on es va cometre el crim i on viuen molts dels familiars de la víctima. El germà de Maria Carme Castell, Jeroni, se'l va trobar fa pocs mesos en un bar de carretera, després de fer una sortida en moto.

«Va ser terriblement dur, molt. Un amic em va dir que marxés, vaig sortir del bar tremolant, fora de mi, havia perdut el control, però forma no em podia perdonar que ell estigués a dins i encara fos jo qui havia de fugir», explicava durant el programa Jeroni Castell. Tot i això, en un exercici d'alliberament, «vaig tornar a entrar, molt ofuscat i nerviós, i vaig preguntar els que l'acompanyaven si sabien qui era aquell home. Em van dir que no i els vaig explicar que havia matat la meva germana».