Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La crisi dels immigrants menors d'edat no s'atura i destapa problemes de seguretat

Aquesta nit de 21 de setembre 37 menors d'edat estrangers han passat la nit en comissaries dels Mossos per falta d'espai als centres d'acollida de la Generalitat

Els menors d'edat immigrants que arriben a Catalunya sense cap adult a càrrec d'ells són un problema greu. I fins ara no havia saltat a l'esfera pública, però la falta d'allotjament per aquests joves que arriben, sobretot a Barcelona, sense cap tutela adulta, ha destapat aquesta problemàtica que també pot arribar a afectar la seguretat de la ciutat.

Rècord d'arribada de joves sols a Catalunya

Cada dia arriben a Catalunya, de mitjana, uns vint joves sense pares. Sols, sense cap protecció, deixat de la mà de Déu, buscant un lloc on viure i esperant que algú es faci càrrec d'ells. Aquest 2018 ha estat un any de rècord. Enguany ja han arribat a Catalunya, provinents del Nord d'Àfrica, més de 2.000 joves.  Segons les dades oficials, l'any 2017 en van arribar, durant els dotze mesos, 1.500, una xifra molt inferior a les d'aquest 2018.

Una dada que encara és molt inferior si tenim en compte les xifres de 2015, quan no en van arribar ni 500. A falta d'espai per poder-los acollir, els joves acaben passant la nit a les comissaries dels Mossos d'Esquadra, estirats a terra, amb matalassos, a les entrades de les dependències policials, compartint espai amb els ciutadans que hi han d'entrar per denunciar o fer-hi gestions.

Sense espai als centres de menors

La Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), que depèn de la conselleria d'Afers Socials de la Generalitat de Catalunya, no té prou espai per acollir aquest allau de menors d'edat immigrants que han arribat sense els seus pares. Tot i que hi ha diversos centres on aquests joves poden entrar a viure, ara per ara no hi ha prou espai i alguns d'aquests centres no acceptaven als joves, i els Mossos, que són els encarregats de fer els trasllats, els havien de tornar cap a la comissaria, on passaven la nit.

Des de la DGAIA, en una carta signada per la seva directora general, Georgina Oliva, s'ha ordenat als centres que depenen de la Generalitat a acceptar a tots els joves que siguin derivats pels Mossos. Els mateixos centres hauran d'activar els seus protocols via la Unitat de detecció i prevenció del maltractament infantil per donar sortida als joves. Tot i això, però, aquesta nit, de dijous a divendres, una vintena més de menors d'edat han dormit a la comissaria dels Mossos de l'Eixample de Barcelona, tal com ha pogut saber 'CatalunyaDiari'. I fins a 37 joves han dormit a les diferents comissaries d'arreu de Barcelona. La policia ha aixecat una quinzena d'actes i n'ha informat a la Fiscalia.

La DGAIA va rebre la notificació dels Mossos que deixaria sí o sí els joves als centres, però aquesta nit s'ha tornat a repetir la situació de joves estirats i dormint de qualsevol manera a les comissaries dels Mossos, tal com es pot veure en el vídeo que ha facilitat el sindicat SAP dels Mossos.

Tres dels menors d'edat dormint en una comissaria dels Mossos d'Esquadra, a Barcelona.
Tres dels menors d'edat dormint en una comissaria dels Mossos d'Esquadra, a Barcelona. | CatalunyaDiari.cat

 

Els centres no accepten més menors d'edat

Aquest matí amb una furgoneta del cos, agents dels Mossos han començat una ruta per poder entregar els menors d'edat en centres de menors de la ciutat de Barcelona.  Segons han explicat fonts dels Mossos a 'CatalunyaDiari', només set d'aquests menors han pogut ser entregats.  Falta saber si els altres dotze menors podran ser ingressats a un centre o si hauran de tornar a passar la nit a la comissaria dels Mossos. En algunes comissaries els nois, després de menjar, també s'han intentat escapar.

És un fet que es va repetint cada dia en moltes de les comissaries de la ciutat de Barcelona on van arribant, sense aturador, menors d'edat. Des dels sindicats policials s'ha denunciat que la DGAIA no respongui a les seves responsabilitats i no aculli els joves que necessiten protecció i evitar, d'aquesta manera, que hagin de dormir en seus policials.

Tenir els joves als espais públics de les comissaries, dormint en matalassos i de qualsevol manera, tal com s'ha pogut veure en les imatges que s'han filtrat els darrers dies des dels sindicats USPAC i SAP, comporten problemes greus de salubritat. Els joves no es poden dutxar i n'hi ha alguns que han hagut de dormir dos o tres dies a les comissaries després d'arribar. Els mateixos Mossos faciliten entrepans als joves durant el temps que estan a les comissaries.

Tres dels joves menors d'edat arribats a Barcelona, dormint a terra en una comissaria dels Mossos.
Tres dels joves menors d'edat arribats a Barcelona, dormint a terra en una comissaria dels Mossos. | CatalunyaDiari.cat

 

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha assegurat que el seu departament està generant places per acollir aquests menors d'edat però també ha alertat que aquesta creació de nous llits no és «automàtica». El conseller de l'Interior, Miquel Buch, ha insistit a trobar una solució per aquests joves i ha assegurat que les comissaries no estan preparades per acollir aquests joves durant la nit.

D'on surten els menors d'edat?

Tots els menors d'edat que són identificats pels Mossos d'Esquadra, sigui per la seva arribada a les comissaries o quan són identificats per la policia al carrer, si es confirma que no tenen domicili ni cap protecció tutelar, la policia se'n fa càrrec a l'espera de poder-los traslladar als centres de menors amb protecció de la DGAIA, que els hauria d'acollir. Els darrers mesos cada dia apareixen una quinzena de joves cada dia a les comissaries.

Segons ha pogut saber 'CatalunyaDiari', de fonts dels Mossos d'Esquadra, els joves arriben amb autocars des de Madrid i des d'Andalusia. Alguns d'ells han explicat que van arribar a l'Estat espanyol fa poques setmanes i que des d'alguns municipis del sud d'Espanya o des de Madrid els hi han donat un tiquet d'autocar i els hi han explicat que han d'anar fins a Barcelona i entregar-se a una comissaria de la policia catalana, per tal de rebre l'atenció pública. La majoria dels joves han arribat a l'Estat, sobretot, des del Marroc però també des d'altres països del nord d'Àfrica.

Els problemes de convivència i seguretat

Tot i que la darrera onada de menors d'edat no acompanyats que han arribat a Barcelona no han generat problemes, sí que és cert que el gran nombre de nens que han arribat des del Marroc les darreres setmanes sí que han comportat alguns problemes de seguretat al centre de la ciutat. Més enllà de la falta d'espai, quan els joves són ingressats en centre de menors,  molts d'ells s'acaben escapant durant el dia per anar pel carrer i quan tornen, alguns cops amb el centre ja tancant, generen problemes i enfrontaments amb els educadors socials.

Alguns dels menors d'edat que han estat en centres s'escapen per poder robar o consumir drogues.  Si són enxampats pels Mossos, tornar el centre, tenint en compte que ja en tenen un d'assignat, és molt més senzill que el primer cop que han arribat a la ciutat,  però generen més incidents quan van coneixent els mecanismes dels Mossos i dels centres de protecció.

El cap de setmana del 15 i el 16 de setembre dos d'aquests menors sota la tutela de la DGAIA van participar en una agressió a una persona a la zona de la Vila Olímpica per robar-lo. L'home va ser ferit greument al cap d'un fort cop i va haver de rebre atenció mèdica. Alguns d'aquests joves han estat traslladats des de Barcelona cap a centres com albergs d'arreu del país.  Aquesta setmana dos d'ells han estat detinguts pels Mossos per agredir sexualment una noia de 16 anys en un alberg de Coma-ruga, al Vendrell.