Objectiu plaça de Sant Jaume, capítol segon

Els Mossos no desallotjaran l'Acampada per la Llibertat per la Mercè | El dia 29 està convocada una manifestació per homenatjar els policies de l'1-O, que els Mossos volen fer conviure amb l'acampada independentista

La plaça de Sant Jaume, baluard aquests dies del sobiranisme, torna a estar a la punta de l'actualitat. Si aquest passat diumenge, 16 de setembre, 2.000 independentistes van evitar que una manifestació en contra de l'escola en català hi pogués finalitzar, ara la plaça on hi ha el Palau de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona es prepara per als actes de la festa major de la Mercè, aquest cap de setmana, i també per una manifestació de suport a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil  el pròxim 29 de setembre.

Els centenars d'independentistes que es van reunir a la plaça de Sant Jaume diumenge ho van fer cridats per l'Acampada per la Llibertat, una iniciativa independentista que des de l'11 de setembre s'ha instal·lat a la plaça per reclamar al Govern de la Generalitat el desplegament de la República que presumptament es va declarar el passat mes d'octubre. Diversos grups municipals constitucionalistes han demanat a Ada Colau que desallotgi l'acampada per la Mercè i també s'ha posat sobre la taula la possibilitat d'enfrontaments amb la manifestació del pròxim 29 de setembre.

L'acampada i les festes de la Mercè

El conseller de l'Interior, Miquel Buch, ha explicat avui, 19 de setembre, que és competència de l'Ajuntament de Barcelona desallotjar l'acampada o no pels actes de la festa major de Barcelona. El conseller i màxim responsable dels Mossos d'Esquadra ha assegurat aquest dimecres que «qui té la competència» en l'àmbit d'ocupació de via pública és l'Ajuntament de Barcelona i ha afegit que pertoca a aquesta administració decidir si aixeca o no l'acampada instal·lada a la plaça Sant Jaume des del vespre de la Diada.

Agents d'ordre públic de Mossos davant dels manifestants unionistes a Via Laietana.
Agents d'ordre públic de Mossos davant dels manifestants unionistes a Via Laietana. | Guillem RS

 

«Nosaltres [els Mossos], si ens ho demanen, hi podem donar suport o no», ha aclarit el conseller a preguntes de la premsa. Hauria de ser la Guàrdia Urbana, fins i tot fent servir la seva unitat d'antiavalots, qui s'encarregués de fer aixecar l'acampada independentista. Des del consistori de la capital de Catalunya s'ha explicat de manera no oficial que no es produirà un desallotjament i que es confia a poder arribar a un pacte amb els acampats per evitar impedir els actes de la festa major a la cèntrica plaça. Des de l'Acampada per la Llibertat ja s'ha avançat que malgrat que no es retiraran, sí que reduiran el nombre de tendes per no molestar a la celebració dels actes més populars de la festa major.

Manifestació per celebrar l'actuació de la policia l'1-O

Que l'acampada i les festes de la Mercè puguin desenvolupar-se sense problemes, tal com espera l'Ajuntament de Barcelona, el que no sembla que pugui conviure de la mateixa manera serà l'acampada independentista i la manifestació prevista pel 29 de setembre i que  preveu «celebrar» l'actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil l'1 d'octubre de 2017. L'organització policial Jusapol fa una crida a concentrar-se a la plaça de Sant Jaume per recordar i homenatjar l'actuació dels dos cossos policials per aturar el referèndum del passat mes d'octubre en l'anomenada operació Copernico. Des de les 12 del matí s'ha fet una crida a anar a la plaça de Sant Jaume «per tot el que hem viscut junts, per un objectiu comú».

Dos agents de la BRIMO dels Mossos a Via Laietana, davant dels manifestants independentistes.
Dos agents de la BRIMO dels Mossos a Via Laietana, davant dels manifestants independentistes. | Guillem RS

 

Des de l'acampada sobiranista ja s'ha avisat que com es va fer aquest passat diumenge, també s'intentarà evitar que els cossos policials celebrin a la plaça de Sant Jaume aquest «homenatge» als policies que van participar en les càrregues del Primer d'Octubre.  Per la seva banda, el conseller de l'Interior ha assegurat que ara per ara el seu departament encara no ha rebut cap notificació de la manifestació que té prevista Jusapol al centre de la ciutat. Igualment, la policia treballarà per sperar «el màxim possible» les manifestacions de signe contrari que hi pugui haver aquell cap de setmana, que és el procediment habitual que se segueix en casos d'aquesta mena, per evitar incidents, ha avançat el conseller.

Els manifestants d'Hablamos Español baixant per la Via Laietana.
Els manifestants d'Hablamos Español baixant per la Via Laietana. | Guillem RS

 

Frustrada la manifestació d'Hablamos Español

El passat diumenge els Mossos d'Esquadra van permetre que l'Acampada per la Llibertat congregués a plaça de Sant Jaume més de 2.000 persones per evitar que la marxa en contra de l'escola en català, organitzada per l'associació Hablamos Español, arribés davant del Palau de la Generalitat. Els organitzadors de la marxa van canviar el punt final de la seva marxa fins a la plaça de Ramon Berenguer però un important grup de persones participants en la manifestació es van voler desplaçar Via Laietana avall per entrar igualment a plaça de Sant Jaume, pel carrer de Jaume I. Els Mossos, però, amb equips d'antiavalots, van tallar el pas als manifestants, moment que es va tensar la situació. Un dels manifestants, que ara mateix encara no s'ha detingut ni imputat, va agredir un comandament de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra. Després d'hores cara a cara entre els manifestants en contra la immersió lingüística i els acampats, separats per una línia policial, els dos grups es van dissoldre sense més incidents.

Hablamos Español ha presentat un escrit als jutjats posant en coneixement de la Fiscalia que els Mossos van impedir l'entrada de la marxa a la plaça de Sant Jaume i que no van desallotjar les persones que s'havien concentrat per evitar la seva manifestació. Des de l'entitat que lluita contra la immersió en català a l'escola han denunciat el conseller Buch, els diputats Aurora Madaula i Francesc de Dalmases, de Junts per Catalunya, que van ser presents a la manifestació, i també als caps de l'operatiu dels Mossos d'Esquadra durant aquell matí calent.