Trenta dies a presó per error, el malson d'un jove hondureny que viu a Girona

Ha estat en presó provisional del 20 d'agost al 20 de setembre després d'anar als jutjats a preguntar pels seus tres germans, detinguts després d'una baralla en una discoteca de Girona

Anar a comissaria a preguntar pels teus germans, que havien estat detinguts pels Mossos, i acabar detingut i passar 30 dies a la presó. I, segons tot apunta, per un error. És el resum del mal tràngol que ha viscut un jove de Girona des del 20 d'agost fins ara que n'ha pogut sortir i després de poder demostrar que no tenia res a veure amb els càrrecs que l'hi imputaven. La investigació per assegurar que es va tractar d'un error seguirà però ja ho podrà viure des de fora de la presó.

Tres detinguts per fer tocaments a una noia

Sense ser-hi, el seu malson va començar el dia 19 d'agost a dos quarts de sis de la matinada i ha acabat aquest 19 de setembre. Els Mossos d'Esquadra van rebre l'avís d'una baralla a l'exterior d'una discoteca de Girona. Quan la policia va arribar va poder identificar i detenir a tres persones, germans entre ells, de nacionalitat hondurenya i de 22, 26 i 30 anys, acusats de fer tocaments a una noia a l'interior del local, al carrer de Bonastruc de Porta i agredir un jove, el germà d'ella, que van posar-se pel mig per defensar a la jove dels tres abusadors. Els tres joves van ferir-lo i va haver de ser traslladat a l'hospital Trueta de Girona. En les diligències de detenció dels tres joves, els Mossos atribueixen als arrestats delictes de lesions i agressió sexual. Van passar la nit a comissaria a l'espera de declarar davant del jutge. No consten antecedents penals als tres joves, segons les diligències dels Mossos d'Esquadra a les quals ha tingut accés  CatalunyaDiari.

L'endemà a primera hora els tres germans van ser posats a disposició del jutge de guàrdia de Girona per tal de decidir la seva situació personal, decidir si havien d'ingressar a presó o no, a l'espera del judici. Va ser llavors quan el quart germà va presentar-se a la seu dels jutjats de Girona per interessar-se per la situació dels seus germans després de saber que havien estat detinguts. Havia passat la nit a casa amb la seva parella i quan va ser avisat, va anar fins als jutjats.

Participar de voluntari en una roda de reconeixement

Quan va arribar els Mossos d'Esquadra li van demanar si podia participar com a voluntari a la roda de reconeixement que havien organitzat per fer que la noia que havia rebut els tocaments i el germà d'ella reconeguessin els presumptes agressors, un fet habitual en aquests casos per tal de confirmar la versió de la víctima davant del jutge i dels advocats. A les rodes de reconeixement s'hi sumen persones que no tenen res a veure amb els acusats per tal de complicar el reconeixement a les víctimes i donar-hi més validesa.

I va ser llavors quan la noia com el seu germà el van reconèixer «sense cap gènere de dubte», tal com consta a les diligències policials, com un dels agressors i els Mossos d'Esquadra, per ordre del jutge, el van detenir. Havia anat a preguntar pels seus germans i havia acabat detingut.  I no només això, el magistrat en va ordenar el seu ingrès a presó a l'espera del judici.

Un mes després, en llibertat

Fins que no ha passat un mes que la defensa del jove no ha aconseguit poder alliberar-lo de la presó. L'Audiència de Girona ha ordenat deixar-lo en llibertat assegurant que en aquest moment processal, «no existeixen indicis racionals de criminalitat de la participació del recurrent en els fets que se li atribueixen». Fins i tot, la secció Tercera de l'Audiència de Girona subratlla que una roda de reconeixement d'un sospitós s'ha de fer en presència d'advocat, un fet que no es va produir en el cas d'aquest jove perquè hi va participar voluntàriament com a figurant.  «No només no estava assistit per cap advocat, sinó que ni tan sols el procediment es dirigia contra ell», assenyala l'Audiència.

De totes maneres, el jutge sí que demana investigar si tal com diu la noia i el seu germà, l'home l'ara ja en llibertat era al lloc dels fets o, si com assegura ell,  no va participar ni en l'abús ni en l'agressió, i per tant, se l'ha d'absoldre del procediment obert contra els seus germans. Ell manté, com també quan va ser detingut, que aquella nit no va sortir de festa amb els seus germans i que estava a casa amb la seva parella.  El jutge també va enviar a presó els tres altres germans.