Dues ambulàncies del Summa 112 de la Comunitat de Madrid

Cristina, assassinada pel seu ex: anava a fer 19 anys i a complir el seu somni

Havia fet la selectivitat i esperava conèixer les notes per entrar a Medicina

Divendres passat, el masclisme es va cobrar la víctima número 24 de violència de gènere a Espanya enguany. Les circumstàncies del crim i l'edat, tant de l'agressor com de la víctima, van causar una consternació especial. Cristina va ser assassinada a Parla, a Madrid, just abans de complir els 19 anys.

El seu exnòvio de l'institut, que ara té vint anys, li va clavar 17 punyalades per tot el cos i a plena llum del dia. Cristina, una jove estudiosa i conscienciada amb la lluita feminista, s'acabava d'examinar de la Selectivitat. Estava a punt de complir el somni d'estudiar Medicina.

La mort tràgica d'aquesta noia confirma el repunt de la violència de gènere que està vivint el nostre país. Poques hores abans havien trobat el cadàver de Mari Nieves, una dona de 53 anys, en un pis de Dos Hermanas, a Sevilla. Ella també va ser assassinada pel seu cònjuge, amb més de cent punyalades.

Es van conèixer a l'institut

Cristina i el seu assassí es van conèixer a l'Institut Nicolás Copérnico, on tots dos estudiaven. Els companys de classe de la noia han rebut la notícia de la seva mort com un gerro d'aigua freda. La recorden com una persona alegre, sempre somrient fins i tot quan li donaven una mala nota.

Concentració pel dol d'una companya de classe
Concentració a l'institut on estudiava Cristina.   | CatalunyaDiari

A més a més, Cristina era una noia molt estudiosa que s'havia preparat amb molt d'esforç per entrar a la carrera de medicina. Els seus companys confirmen que sempre treia molt bones notes i que era molt llesta. El que li agradava més era estar amb la gent i ajudar els altres.

D'aquí li venia la seva vocació per la Medicina i, en acabar el batxillerat, es va posar fil a l'agulla amb la selectivitat. Estava esperant la nota quan el seu ex la va abordar al bell mig del carrer i li va clavar diverses punyalades. Hores després, va morir a l'Hospital 12 d'octubre, on lluitava per la seva vida.

Maltractaments continus

Però no tot va ser un camí de roses a l'institut, ja que Cristina va viure un autèntic infern al costat del que era el seu nòvio. Van estar junts tres anys i, encara que no hi havia denúncies prèvies, al seu entorn expliquen que ell la maltractava. Li havia pegat diverses vegades i la tenia sotmesa a un estat de terror.

Cansada de la situació, ella va trencar la relació fa un any i va iniciar una nova aventura amb un noi a l'octubre. El maltractador, gelós, va preparar la seva sagnant venjança. Va anar a cercar la seva ex prop de sa casa i, sense badar boca, la va apunyalar diverses vegades.

Cristina tenia por del seu ex i sempre sortia de casa acompanyada dels pares, però dijous 30 de juny va treure el gos a passejar sola. Eren les cinc de la tarda quan es va produir l'atac. Ell l'estava esperant i, quan la va tenir a tret, se li va tirar al damunt sense que ella tingués temps de reaccionar.

Lluitadora per la igualtat

Cristina, a més de bona estudiant i una gran persona, també era una activista pel feminisme. La jove estava conscienciada i compromesa amb la lluita de les dones contra el masclisme. Paradoxalment, ha mort brutalment en mans del masclisme.

Prop del lloc on la van matar s'erigeix el monument a les víctimes de violència de gènere. «L'ajuntament de Parla, per la igualtat real i efectiva entre dones i homes», diu la placa. El consistori ha decretat tres dies de dol oficial «per l'assassinat masclista de la nostra jove veïna».

Així diu el comunicat de la institució municipal: «L'ajuntament vol traslladar el rebuig i la més profunda condemna a l´agressió masclista que ha costat la vida d'una veïna de Parla de 18 anys». El comunicat puntualitza que «va passar aquest dijous en un parc de la ciutat».

Commoció i dolor a Parla

La mort de Cristina ha causat una autèntica commoció entre els veïns de Parla i, especialment, entre les noies. A l'IES Nicolás Copérnico van fer un homenatge en memòria de la víctima: un acte marcat pel dolor, la indignació i la incomprensió per un crim tan aberrant.

A l'escola recorden que la jove assassinada «participava activament a les jornades d'igualtat». Ara, lamenten que «hagi perdut la vida perquè un dia va néixer nena, perquè un home va decidir que, si no era seva, no havia de ser de ningú més». Tots els somnis de la noia s'han apagat en una nova tragèdia.

Les víctimes de violència de gènere poden demanar ajut al 016 les 24 hores del dia. En cas d'emergència, també tenen a la seva disposició els números de la Policia Nacional (092) i el de la Guàrdia Civil (062). La tragèdia de Cristina posa de manifest la necessitat d'educar en igualtat des de petits.