Porta amb cinta de la policia

Els crits de Cristina abans de ser assassinada al replà pel seu veí

La víctima (32 anys) vivia al Primer B, i l'assassí (45 anys) al Primer A

Cristina, una dona de 32 anys, i Adil, un home de 45, vivien porta amb porta al bloc número 8 del carrer Alegría de Zaragoza. El dimarts a la nit, els veïns es van veure alertats pels crits d'auxili d'una dona. Els agents la van trobar amb un ganivet clavat a l'abdomen.

Al mateix replà hi havia el presumpte autor dels fets, ferit greu i lamentant-se pel que va passar. Ara estan intentant aclarir si la víctima i l'assassí mantenien algun tipus de relació. Si fos així, es tractaria d'un nou crim de violència de gènere, el cinquè en només deu dies.

Entre divendres i diumenge van ser assassinades quatre dones, i una altra es troba a l'hospital en estat crític. Cal sumar l'assassinat d'una altra dona el 22 de maig passat. El Ministeri d'Igualtat ha mostrat la seva preocupació per aquest nou repunt de la violència masclista al nostre país.

«Llença el ganivet, llença el ganivet»

Els fets van passar aquest dimarts poc abans de les deu de la nit, en aquest bloc de la capital aragonesa. Víctima i agressor vivien al mateix replà, tot i que en pisos diferents, i es desconeix per ara si tenien algun vincle íntim. Ella vivia al Primer B, mentre que ell ocupava el Primer A.

Pla detall de la llum de la policia
La policia investiga aquest cas com un possible cas de violència de gènere. | Canva

 

Una persona va trucar al 091 perquè havia escoltat una dona demanant auxili. Segons han explicat els veïns, la dona cridava «llença el ganivet, llença el ganivet» en el que semblava ser una baralla. Va ser minuts després quan va arribar la policia i van trobar el dantesc panorama al replà.

Una dona jeia ensangonada amb un ganivet clavat a l'abdomen, mentre que un home malferit es lamentava. Quan els veïns van treure el cap al balcó van veure l'home dient «em sento culpable». Després, mentre l'atenien els sanitaris, no parava de cridar «m'estic morint».

Totes les hipòtesis obertes

Els serveis d'emergència van confirmar la mort de la dona, malgrat els intents de reanimar-la. El presumpte agressor va ser conduït a l'Hospital Miguel Servet, on continua ingressat sota custòdia policial. Quan es recuperi haurà de prestar declaració, i el jutge decidirà la seva destinació.

El Govern aragonès ha condemnat rotundament aquest nou feminicidi, encara que sense poder especificar si es tracta d'un crim masclista. La policia manté obertes totes les hipòtesis, fins i tot que víctima i agressor poguessin ser parella. De confirmar-se seria la víctima número 19 del masclisme el 2022.

El president del Govern aragonès, Javier Lambán, i l'alcalde de Saragossa, Jorge Azcón, han condemnat els fets. Tots dos han afirmat que la lluita contra la violència de gènere és una prioritat. El cas ara està en mans del Grup d'Homicidis de la Prefectura Superior de Policia d'Aragó.

Preocupació per les dones mortes

Després de l'aixecament del cadàver va quedar al replà un llençol blanc i un abundant rastre de sang testimoni de la tragèdia. Alguns veïns no van poder accedir a l'edifici durant una bona estona, mentre la policia feia la feina. L'assassinat va causar un gran enrenou al veïnat.

Aquest crim es produeix només unes hores després de l'assassinat d'una dona de 48 anys a Tomelloso (Ciudad Real). Va ser apunyalada al magatzem del seu lloc de treball per l'home amb qui havia mantingut una relació sentimental. El mateix dia, diumenge, hi va haver dos casos més.

Imatge d'una dona tapant-se les orelles i amb una mà amenaçadora.
Preocupa l'augment de violència masclista a Espanya. | PTK
 

Eva María, una dona de 50 anys, va ser assassinada pel seu marit a Benajarafe (Màlaga), diumenge a la matinada. La policia va haver d'intervenir en un altre atac a Vélez-Màlaga. A Tíjola (Almeria), dos dies abans, una dona de 50 anys anomenada Maite havia estat assassinada pel seu marit.

Les víctimes de la violència de gènere tenen a la seva disposició el número 016 les 24 hores del dia. En cas d'emergència també poden trucar al 112, a la Policia Nacional (091) i a la Guàrdia Civil (062). Des que es compten les víctimes, el 2003, ja hi van 1.174 dones mortes.