Marta del Castillo

El Cuco i la seva mare fan una petició urgent a poques hores de declarar

'El Cuco' i la seva mare són acusats de traçar un pla per mentir al judici per l'assassinat de Marta del Castillo

Aquest dijous Francisco Javier García, àlies 'El Cuco', i la seva mare, Rosalía García, tornaran a seure a la banqueta com a acusats d'ordir un pla per mentir al judici per l'assassinat de Marta del Castillo. Aquest es va celebrar a l'Audiència de Sevilla l'any 2011, dos anys després de la desaparició.

A partir de demà tots dos seran jutjats una altra vegada per enganyar el tribunal que jutjava la mort de la jove sevillana el gener del 2009. El magistrat recorda que en aquest judici 'El Cuco' va assegurar «de manera falsa» que no havia estat a casa de Miguel Carcaño, on Marta va ser assassinada.

Al jutjat penal 7 de Sevilla se celebrarà la vista fins al 9 de juny. S'enfronten a unes penes d'entre vuit mesos i dos anys de presó. Tot i això, l'acusació particular exercida pels pares de Marta del Castillo demanen per a 'El Cuco' dos anys de presó i 1.800 euros de multa.

El Diario de Sevilla ha revelat que tant 'El Cuco' com la seva mare han sol·licitat protecció policial, conscients del rebuig que generen dins de la societat espanyola. De fet, la mare ja va ser agredida quan va acudir al judici per no complir l'ordre d'allunyament imposada.

El Cuco, amb dos aspectes diferents
La mare de 'El Cuco' va ser agredida al judici per trencar l'ordre d'allunyament   | Cedida

En el judici que va tenir lloc el 2011, 'El Cuco' va ser condemnat a dos anys i onze mesos d'internament en un centre de menors, ja que en aquell moment era menor d'edat. En canvi, Miguel Carcaño, que era parella de la jove en el moment, va ser condemnat a 21 anys de presó.

Un jutjat de Sevilla va imputar 'El Cuco' i els seus pares d'un delicte de fals testimoni. El jutge entén que «tots ells van urdir un pla que tenia com a única finalitat enganyar el tribunal sobre allò realment esdevingut el dia 24 de gener de 2009».

No es televisarà el judici

La jutgessa va preguntar a les parts si estaven conformes amb una retransmissió en directe i finalment no serà televisat. Tot i això, ha acceptat la proposta de la defensa i hi haurà periodistes a la sala.

Imatge d'un calabós.
'El Cuco' i la seva mare fan front a penes d'entre vuit mesos i dos anys de presó   | Canva

Miguel Carcaño es troba actualment a la presó Sevilla II, a Morón de la Frontera (Sevilla). Ha estat traslladat des de la presó Herrera de la Manxa, de Ciudad Real, per declarar com a testimoni al judici de 'El Cuco'. Romandrà custodiat i separat dels altres presos seguint el protocol covid, que impedeix tenir contacte amb altres reclusos en ingressar en una altra presó i durant 40 dies.

Està prevista la declaració presencial, i no a través de videotrucada com es pretenia al principi, de Carcaño per al proper 31 de maig davant la jutgessa penal del jutjat número 7 de Sevilla, Olga Cecilia Simón. Al judici que comença demà també declararan 13 testimonis més, a banda de Carcaño.