Primer pla d'Eva Mireles.

Eva, la mestra morta al tiroteig de Texas: entregada a la seva feina i mare d'una nena

Estava casada amb un oficial de policia i era docent d'educació especial molt estimada pels nens

El món s'ha despertat avui consternat per la massacre en una escola de primària a Texas, Estats Units. Al tiroteig, perpetrat per un jove de 18 anys anomenat Salvador Ramos, han mort 19 nens i dos adults. La primera víctima identificada és Eva Mireles, una mestra d'educació especial.

Eva tenia 44 anys i era una docent enamorada de la seva feina a qui tots els alumnes adoraven. La docència sempre va ser una vocació per a ella, i va començar a fer classes quan amb prou feines tenia 17 anys. S'havia especialitzat en l'ensenyament de nens amb problemes de desenvolupament cognitiu.

Era una mestra molt pacient, que estimava els nens i se sentia recompensada pel que feia a la feina. Per això es va convertir en una mestra molt estimada tant pels nens com pels seus companys de feina. La seva mort ha causat un profund dolor a tota la comunitat educativa.

Una mestra vocacional entregada

Eva Mireles va ser la primera víctima identificada al tiroteig de l'Escola de Primària Robb. Es trobava fent classes en una aula d'educació especial de quart grau, quan va ser disparada per l'autor de la matança. Amb ella van morir 19 nens de 7 a 10 anys, i un altre adult més.

Imatge d'Eva Mireles.
Eva Mireles era mestra, estava casada i tenia una filla. | Cedida
 

Eva tenia 44 anys, estava casada amb un policia anomenat Rubén Ruiz i era mare d'una jove anomenada Adalynn. El seu marit és oficial del departament de la policia local de Texas, un cos que també va intervenir a l'assalt. Adorava les seves tres mascotes, i era aficionada a l'atletisme, el senderisme i el ciclisme.

Una de les primeres a reaccionar a la notícia va ser la seva tia Lydia, que es va mostrar «furiosa» pel que va passar. «Aquests tirotejos sembla que mai no acaben, i l'única cosa certa és que la meva bella neboda no va sobreviure a aquestes accions covardes», va comentar. La va recordar com «una mestra vocacional, dedicada a la seva feina».

Missatges bonics cap a Eva

Un dels records més bonics cap a la professora morta ha estat el de la mare d'una de les alumnes. «La bella mestra de la meva filla ha estat assassinada a Uvalde, Texas», diu el missatge a Twitter. «Eva va fer classes a Gabby a l'escola primària, ella sempre va creure a Gabby, no tinc paraules», afirma.

Segons aquesta mare, Eva Mireles era «una gran persona i una mestra dedicada» als alumnes. Els qui la van conèixer asseguren que sempre era l'ànima de la festa, una dona molt positiva carregada de bona energia. La seva mort ha deixat devastats els alumnes i el personal docent, que ja la troben a faltar.

Eliza Orlins, advocada i cara coneguda de les tertúlies televisives a Nova York, ha deixat un missatge significatiu. «Eva em recorda la meva germaneta, que és mestra de primària. Ella rebria una bala pels seus estudiants, però no ho hauria de fer», afirmava en relació amb l'atac.

Allò que se sap sobre l'atac

L'autor de la matança, Salvador Ramos, va morir abatut per la policia després d'assassinar 21 persones. La policia està recollint dades de la investigació, però tenen clar que va actuar sol i sense ajuda externa de ningú. La principal hipòtesi és que va ser una venjança per l'assetjament escolar que va patir de petit.

Imatge de Salvador Ramos.
Salvador Ramos, l'autor de la matança a l'escola. | Xarxes socials
 

El que se sap per ara és que va comprar les armes el 16 de maig passat, quan acabava de complir la majoria d'edat. Cap a les 09.30 hores va sortir de casa seva, on prèviament havia disparat a la seva àvia de 66 anys. Una hora i mitja després va arribar a l'escola on havia estudiat ell mateix.

Allà va obrir foc de manera indiscriminada i, segons la policia, sense cap objectiu concret. Després de l'atac, el president Joe Biden, va afirmar estar-ne «fart de tot això» i va mostrar la intenció d'acabar amb el lobby de les armes. La matança ha tornat a obrir el debat sobre la tinença d'armes als Estats Units.