Muntatge de la parella d'Osca

Daniela, la jove de 22 anys que va assassinar la seva exparella per Sant Valentí

L'Audiència d'Osca decideix si l'acusada és culpable d'assassinat o víctima de maltractaments

Broto, un poblet de pedra a les muntanyes d'Osca on mai passa res, va quedar marcat per sempre el 14 de febrer de 2020. Aquell Dia de Sant Valentí, en un atac de gelosia, una jove de 22 anys anomenada Daniela va matar la seva exparella de 26. Ara s'enfronta a 15 anys de presó.

Aquesta setmana ha començat a l'Audiència d'Osca el judici contra Daniela Valencia per l'assassinat de Geovanny. Ella al·lega que era víctima de maltractaments i que va actuar en defensa pròpia, per la qual cosa la defensa demana l'absolució. Tot i això, la Guàrdia Civil ha desmuntat aquesta teoria.

Segons la investigació policial, Daniela va actuar moguda per la gelosia quan Geovanny va voler posar fi a la relació. Asseguren que el va atacar de manera sorprenent i li va fer diverses ganivetades sense que aquest tingués possibilitat de defensar-se. Però el cas no és tan clar, i hi ha fins i tot una discrepància entre els forenses.

El crim de Sant Valentí

A Broto, una tranquil·la localitat de muntanya amb 500 habitants, el colombià Geovanny Valencia va comprar fa uns anys el restaurant Casa Vallés. El jove mantenia una relació amb Daniela, una jove colombiana instal·lada a Broto des que era una nena. Ella va treballar com a cambrera al bar del seu xicot.

Muntatge de Daniela i Geovany
Daniela va actuar per gels | Catalunya Diari

Tots dos van iniciar una apassionada relació que aviat es va veure tacada per la gelosia i les baralles. Es van separar durant un temps però van tornar a reprendre el romanç fins que ell va descobrir una infidelitat. Quan va decidir trencar definitivament amb Daniela, ella es va enfadar.

El Dia de Sant Valentí del 2020, els veïns van escoltar una forta discussió entre el noi i la seva exparella. L'acusada va apunyalar repetidament la víctima i després es va autoinfligir algunes lesions abans d'abandonar el lloc. La policia la va interceptar hores després com a presumpta autora de la mort de Geovanny.

La versió de l'acusació

L'acusació particular sosté que Daniela i Geovanny van ser parella durant més de tres anys, i que ell va trencar amb ella en conèixer una infidelitat. Segons aquesta versió, ella va entrar a casa d'ell, va esquinçar les seves peces de vestir i va esperar que arribés. En entrar el noi, ella li va clavar quatre ganivetades de manera sorprenent.

«El va agafar per sorpresa, encara portava la clau en una mà i s'estava traient la jaqueta», afirma l'acusació. Una de les punyalades va ser directa al cor, resultant mortal. L'acusació demana 25 anys de presó per un delicte d'assassinat amb traïdoria i agreujant de parentiu.

L'acusació intenta desmuntar la teoria dels maltractaments, ja que «no hi ha cap referència ni testimonis». El lletrat recorda que l'acusada només va manifestar els maltractaments quan ja era a la presó. I es recolza en diversos testimonis que recorden la víctima com «un noi afable i encantador».

La versió de Daniela

Diversos testimonis han descrit l'acusada com una dona possessiva i controladora, que no assumia la ruptura sentimental. Tot i això, la versió de la defensa és molt diferent. En la seva declaració davant del tribunal, Daniela ha explicat que Geovanny li donava cops i empentes, i la menyspreava.

La defensa ha presentat com a testimoni la tia de l'acusada, que ha relatat com en una ocasió va veure quatre blaus al seu braç. «Jo també vaig ser una dona maltractada i sé que la Daniela també ho era», ha testificat aquesta dona. Per tot això, la defensa considera que va actuar en defensa pròpia.

Al vehicle de Daniela, la policia va trobar una llibreta amb notes manuscrites on es penedia. «Sé que el que vaig fer no té perdó, vaig ser molt egoista amb Geovanny i me'n penedeixo tant. Perquè ell no es mereixia això, en aquell moment no sé què em passava pel cap», deia la nota.

Els forenses discrepen sobre les lesions

La Fiscalia també recolza la versió de l'acusació, que a més ha estat avalada al judici per la Guàrdia Civil. Segons les fonts policials, ell no presentava ferides de defensa perquè no havia tingut temps de reaccionar. En canvi, les ferides que ella presentava se les havia feta ella mateixa.

També segons la policia, la primera intenció de Daniela va ser abandonar el lloc del crim, però després va tornar per netejar la sang i manipular el cadàver. Després va passejar pel pis de la víctima i es va provocar les lesions per avalar la seva teoria. Després de ser detinguda va confessar els fets des del principi.

Daniela i Geovanny
Acusada i víctima en aquest crim a Broto, Osca | Cedida

El cas no és tan clar com sembla, perquè els forenses discrepen sobre les ferides que presentava Daniela. Els forenses de l'Institut de Medicina Legal asseguren que són ferides autoinfligides. Però els forenses dels pèrits de la defensa afirmen que es tracta de ferides provocades per una altra persona.

A més, almenys dos testimonis asseguren que Daniel patia maltractaments per part de la seva parella. També un pèrit psiquiatre presentat per la defensa ha assegurat que la jove presentava la síndrome de la dona maltractada. El jurat popular haurà de deliberar ara sobre aquestes dues versions.