És improbable, però podria arribar-hi. I davant aquesta possibilitat, per petita que sigui, el país s'ha de preparar. El primer huracà del 2022 a l'Atlàntic, format a partir de la tempesta tropical Danielle, podria arribar a Catalunya, però no us preocupeu: segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), la probabilitat és de menys del 10 %.
Després de Filomena, hi ha qui ja comença a preocupar-se. En declaracions a Informativos Telecinco, el portaveu de l'Aemet, Rubén del Campo, ha explicat de quina manera arribaria l'huracà a la península. «Si arribés aquesta setmana que ve a la Península, es notaria en forma de vents forts i mal estat de la mar només al nord-oest, a les costes gallegues».
Cal destacar, això sí, que l'huracà encara està lluny del nostre país. El territori més proper en aquests moments és l'arxipèlag portuguès de les illes Açores, a poc més de 1.400 quilòmetres.
Improvable però factible
Ja no és tan estrany que aquest tipus de temporals puguin arribar a Catalunya. Segons Rubén del Campo, a la tardor poden arribar al continent restes d'huracans convertides en borrasques extratropicals que provoquen temporals de vent.
Així mateix, l'expert ha detallat que, de moment, l'huracà romandrà a l'oest o nord-oest de les Açores. Després, es desplaçarà per l'oceà Atlàntic cap al nord-est. Aquest moment serà clau, ja que, en funció dels vents, es veurà si hi ha possibilitats reals d'arribar a Catalunya.
Tot i això, les matemàtiques ja han parlat: el més probable, d'aquí cinc dies, és que l'huracà es vagi debilitant.
«Caldrà estar atents»
«Caldrà estar molt atents a la seva evolució», insisteix Francisco Infante, delegat de l'Aemet a Galícia, on podria arribar el temporal. Aquesta declaració que demostra que a l'Aemet —hi són, això sí—, conscients de la poca probabilitat que Danielle arribi a Espanya, encara no canten victòria.
Cal destacar que el 2019 l'huracà Pablo va estar a punt d'arribar a la península, concretament a les nostres costes. Tanmateix, finalment va passar de llarg, ja que va passar a 800 quilòmetres de les costes gallegues.