Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de David González, el jove espanyol assassinat davant 200 persones, i un cementiri amb flors

David, el jove assassinat fa 25 anys davant 200 persones

Malgrat els testimonis i la descripció del presumpte assassí, aquest segueix en llibertat

La mort de David Emilio González és un d'aquells casos que han quedat sense resoldre a casa nostra. Només es tractava d'un jove que gaudia de la nit madrilenya al costat dels seus amics quan la seva vida es va aturar en sec.

25 anys han passat des del tràgic succés, però la seva família segueix sense poder descansar perquè l'assassí de David segueix en llibertat. Ni tan sols el testimoni dels 200 testimonis presencials va aconseguir fer res per evitar-ho. I és que aquella freda nit de gener, el jove de 20 anys va morir apunyalat al mig del carrer i ningú va pagar per això.

Actualment, el cas segueix sense resoldre's encara que la policia, en un primer moment, va poder relacionar la seva mort amb un grup ultradretà. Un grup vinculat al 'Frente Atlético' que va acabar reconvertint-se en 'Bastión' i que, dos anys després, estaria implicat en un altre assassinat.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

David va ser assassinat davant de 200 persones

Dissabte, 20 de gener de 1996, David, la seva xicota i dos amics es trobaven a la zona del districte de la Moncloa, conegut pels bars de copes. Mentre caminaven, es van topar amb dos caps rapats que estaven orinant al carrer.

Hi va haver una petita discussió que va acabar amb un amic de David sent colpejat amb un puny americà. El jove i els seus amics van sortir a la carrera per aconseguir el neonazi mentre l'altre cridava a la resta del grup ultra.

Un total de sis van arribar fins on era David i el seu amic José Antonio, començant una baralla. Aquest últim va acabar rebent una punyalada al braç i David a la natja, de manera que tots dos van decidir sortir corrent.

En la fugida, tres neonazis van impedir que el jove de 20 anys pogués escapar. Un dels ultres li va envoltar amb el braç el coll i li va apunyalar al cor. Un cop precís que va acabar amb la vida de David en aquest mateix instant.

Tot va passar al mig del carrer i en una zona molt concorreguda pels bars de copes. Els testimonis van assegurar que els agressors portaven emblemes radicals vinculats a equips de futbol. L'agressor va ser identificat i descrit com un home d'uns 20 anys, d'1,80 metres d'altura i amb una cicatriu al front.

Malgrat els 200 testimonis i la descripció de l'agressor, no van servir per identificar-lo ni arrestar-lo. Un delicte d'odi que va tenir una gran repercussió mediàtica, però que segueix sense resoldre's.

La família de David afirma que la por ha impedit que els culpables paguin

'Elcierredigital.com' ha pogut parlar amb el germà de David, Eduardo González, que assegura conèixer els motius pel qual el cas no va resoldre's. Segons recorda, hi havia molta por a les possibles represàlies d'aquesta mena de grups ultres.

«Molta gent va decidir no parlar perquè eren grups molt violents i organitzats», explica. «Jo mateix he rebut algunes amenaces per telèfon perquè en els primers anys l'assumpte va tenir molta visibilitat», recorda Eduardo.

Tot i que el culpable segueix sense càstig, la família de David confia que la Policia va fer una bona feina. «Em fa pena que la por faci que no li pugui posar cara a qui va fer això, però sé que es va fer tot el possible», opina. «Personalment no tinc cap queixa de com s'han portat amb nosaltres, ens van tenir a la diana de tot», afegeix.

La investigació de la Policia

El grup d'homicidis de la Policia va ser l'encarregat d'investigar la mort del jove de 20 anys. En concret, la investigació va centrar-se en el grup radical neonazi 'Nueva Guardia', vinculat amb el 'Frente Atlético'.

A la dècada dels 90, aquest tipus de grups sembraven de terror carrers de tot el país per la seva extrema violència. És més, tres anys després, un jove va ser detingut, però tanmateix, posat en llibertat per falta de proves.

Un dels principals sospitosos va ser Ricardo Guerra que es trobava en un bar quan el neonazi va acudir per aconseguir reforços. No obstant això, tampoc es va poder fer res per demostrar la seva implicació.

Dos anys després, Guerra va ser assenyalat com el principal culpable de l'assassinat d'un altre jove, Aitor Zabaleta, seguidor de la Reial Societat. Així tot, finalment i per desgràcia, el cas de David González segueix sense resoldre's i el seu assassí sense pagar pel crim.