Un defecte de fabricació de les armilles dels Mossos posa en risc els agents

Les plaques que han de protegir els policies de les bales s'han podrit i han fet perdre efectivitat de protecció | Demanen als agents que sol·licitin reposar-les, però no n'hi ha en estoc

Una de les eines més reclamades pel cos dels Mossos d'Esquadra dels darrers anys ha estat l'armilla antibales per tots els agents del cos, pels agents que patrullen els carrers amb les unitats de Seguretat Ciutadana com també pels agents de Trànsit. Tot i que va costar, el departament d'Interior va aconseguir dotar a tots els agents que són al carrer d'una armilla antibales exterior, que van folrar amb una funda corporativa, un fet que ha canviat la imatge de la uniformitat dels Mossos.

La camisa blava tradicional ara sempre es veu per sota d'aquesta armilla d'un color blavós amb detalls vermells i l'escut de la policia de la Generalitat.  Ara, però, una unitat de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) de la regió policial de Girona han vist amb sorpresa que les armilles s'han fet malbé. Quan les han desmuntat per rentar-les han observat que les plaques balístiques, les que han d'aturar l'impacte de les bales, s'han desenganxat pel segellat tèrmic que les envolta i la part interna s'ha podrit, segons han explicat fonts de la policia a CatalunyaDiari.

Defecte de fabricació en diversos lots i talles

Els agents afectats han posat en coneixement de la Unitat d'Armes, ubicada al complex central de la policia, a Ègara, que han confirmat que és un defecte de fabricació d'una sèrie d'armilles i que també s'han trobat casos iguals en altres destinacions del cos dels Mossos.  Segons han explicat els testimonis a CatalunyaDiari, aquest deteriorament intern de les armilles balístiques s'han notat en diverses talles i en diversos lots.

La placa balística, de l'interior de l'armilla d'un agent de l'ARRO, feta malbé.
La placa balística, de l'interior de l'armilla d'un agent de l'ARRO, feta malbé. | CatalunyaDiari.cat

 

Els tècnics d'aquesta unitat central, que són els encarregats de les armes i de les armilles que fan servir tots els agents del cos, han assegurat que aquesta incidència fa perdre l'efectivitat protectora de l'armilla al lloc on presenta l'esquinçada. Aquestes armilles, de la mateixa marca i de models semblants, són les que porten totes les unitats de seguretat ciutadana —de la qual en formen part també l'ARRO, com unitat especial—, les unitats d'investigació i també la Divisió de Trànsit de tot el país.

Noves armilles per d'aquí mínim un any

Tal com han explicat els afectats, tenint en compte que es perd efectivitat protectora, cal que tots els agents que vegin que la seva armilla s'hagi deteriorat en sol·licitin la reposició.  De totes maneres, des d'aquesta unitat tècnica ja han alertat que només es podran fer els canvis si hi ha estoc de les talles, si no, es retornaran als agents els models antics.  Es creu que no es tindran noves armilles fins d'aquí mínim un any. Mentrestant els agents hauran de patrullar amb els models antics.

Imatge de les diferents armilles dels Mossos d'Esquadra: ordre públic, Trànsit, Seguretat Ciutadana i instructors.
Imatge de les diferents armilles dels Mossos d'Esquadra: ordre públic, Trànsit, Seguretat Ciutadana i instructors. | CatalunyaDiari.cat

 

Els sindicats demanen revisar totes les armilles

El portaveu del sindicat policial USPAC, Josep Miquel Milagros, ha posat en relleu que aquest problema de seguretat és molt greu recalcant, que, segons els tècnics, es perd efectivitat a la zona afectada per la podridura de l'equipament. Per USPAC és una nova mostra de la falta de respecte de l'administració amb els agents del cos, dotant-los de material de poca qualitat i mirant, a l'hora de fer les adjudicacions, només el preu del producte i no la seva efectivitat.  Des del sindicat es demanarà a la direcció policial dels Mossos que faci una revisió a totes les armilles que fan servir ara per ara els agents del cos per evitar posar en risc la seva seguretat per aquest greu defecte de fabricació.

Per la seva banda, Carles Peiruza, delegat sindicat d’ordre pública del sindicat policial SAP, ha explicat a CatalunyaDiari  que des de fa dies s’està treballant per exigir a la Direcció General de la Policia el canvi immediat de les armilles defectuoses aixó com també que es facin les comprovacions per tal d’assegurar que no hi ha més armilles d’alters agents o en d’altres destinacions en mal estat. Peiruza ha aprofitat aquesta problemàtica amb les armilles de l’ARRO de Girona per denunciar públicament la mala qualitat dels materials que reben de dotació els agents del cos dels Mossos d’Esquadra.