El cantante Georgie Dann durante un acto público en Madrid

Mor el cantant Georgie Dann a Espanya

L'artista francès ha mort a Madrid just el dia que tenia programada una operació de maluc

El món de la música està de dol perquè avui ha mort una de les icones dels anys 80, Georgie Dann. L'artista es trobava a Madrid, a l'Hospital Puerta de Hierro, on havia de passar per quiròfan per fer-se una operació de maluc. 

Dann és i serà recordat per haver estat l'animador principal dels estius durant els 80 a Espanya. Tot i això, el seu llegat va molt més enllà. El cantant va saltar a la fama el 1969 gràcies a l'èxit del tema 'El Cataschok' i amb el qual es va mantenir a dalt de tot fins als 90.

Georgie Dann també ha estat l'autor de cançons mítiques com 'El bimbo', 'Macumba', 'El chiringuito', 'La barbacoa', 'Carnaval, carnaval' o 'El africano'.

Dann, un parisenc «criat» a Espanya

Georgie Dann va néixer a París el 14 de febrer de 1940 i va saltar a la fama musicalment a Espanya. Va venir l'any 1965 per participar en el Festival Mediterráneo en representació de França. El tema que va presentar va ser 'Tout ce que sais'.

Des d'aleshores, el cantant va trobar en aquest país un vincle molt bonic i va tornar-hi fins que va decidir quedar-s'hi a viure. En aquell moment, Espanya encarava els seus últims anys de dictadura.

Si bé és cert que també va llaurar part de la seva carrera a Sud-amèrica, també ho és que Dann va trobar a Espanya el seu refugi. Avui, 3 de novembre, Dann ha perdut la vida al país que el va acollir fa més de 50 anys.

El cantant Georgie Dann durant la presentació del cicle 'El gran guateque' el 2015
Georgie Dann ha estat una gran estrella de la música | GTRES
 

Un estil renovador

El seu estil francès i el seu viatge a Sud-amèrica van marcar Dann i el van renovcar i consolidar com a artista, cosa que ningú havia fet. 

Amb una música sempre molt estiuenca, Dann va omplir pistes de ball en un moment en què Espanya necessitava créixer i mostrar-se al món.

Amb Dann i altres artistes, Espanya va aconseguir mostrar-se al món després de la dictadura de Francisco Franco.

Al peu del canó fins l'any 2018: els estius de Georgie

Georgie Dann i l'estiu sempre van tenir una relació molt especial. Així va ser com van sorgir els seus primers èxits a Espanya. Com que va veure que la fórmula funcionava, s'hi va dedicar sistemàticament.

Entre 1964 i 2018, Georgie Dann va treure pràcticament cada any una «cançó de l'estiu». Amb un ritme molt propi, Dann va marcar els estius a Espanya durant més de 50 anys. Va començar amb 'Si yo canto' (1964) i va acabar amb 'Buen Rollinsky' (2018).

Entremig, Dann va deixar èxits tan i tan coneguts com els de 1983 i 1994: 'Carnaval, Carnaval', 'El negro no puede', 'El Chiringuito' i —és clar— 'La Barbacoa'.