Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Detall de les cames de dues prostitutes i un puter

Denuncia una prostituta a Espanya per deixar-lo 'a mitges' i acaba pagant 800 euros

La localitat valenciana d'Albal és pionera a sancionar els clients que contracten serveis sexuals

El 30 de gener del 2021, un empresari de Carcaixent (València) va escanyar Florina Gogos, una prostituta de 19 anys, i va llançar el cadàver a una séquia a Albal. El cas va generar tant d'enrenou, que aquesta localitat es va convertir en la primera de l'estat que multa els puters, i ara acaba d'obrir el primer expedient sancionador.

Un client va anar a la comissaria de la policia local d'Albal per a denunciar que havia sol·licitat els serveis d'una prostituta i que aquesta no va completar la feina. Els agents el van informar sobre la nova ordenança municipal, que multa els puters amb 800 euros. És el primer client sancionat per consum de serveis sexuals a la via pública.

La mesura de l'Ajuntament va rebre el suport dels veïns d'Albal i d'altres municipis que també es veuen afectats per aquest problema. L'objectiu és frenar el consum de serveis sexuals per a reduir la prostitució. Aquest ha sigut el primer puter multat, i esperen que serveixi com a exemple per a posar fre a aquest tipus d'activitats.

Un servei de 30 euros

L'home en qüestió va sol·licitar els serveis sexuals d'una prostituta a Albal per un valor de 30 euros. Tot i això, segons va exposar a la policia, ella no va completar el servei, així que va decidir acudir a la comissaria per a denunciar-la. I va acabar sent denunciat per consum de serveis sexuals a la via pública.

Segons la nova ordenança, aquesta infracció està castigada amb una multa de 800 euros, que és el que haurà de pagar aquest puter. Es tracta del primer afectat per aquesta norma pionera a Espanya en la lluita contra la prostitució i el tràfic de persones. L'origen de la regulació és la tràgica mort d'una jove.

Primer pla de Florina Gogos
Florina, la noia de 19 anys assassinada mentre exercia la prostitució | Cedida

Florina, una romanesa de 19 anys que exercia la prostitució, va morir escanyada a mans d'un client el gener de l'any passat. La mort de la jove va ajudar a visibilitzar la problemàtica de la prostitució a peu de carretera a la província de València. Albal, una població de 16.500 habitants, va ser la primera a aprovar l'ordenança.

Mesura pionera a Espanya

Altres ajuntaments afectats per aquest problema al llarg de la V-31 es van sumar a la mesura, que també ha comptat amb el suport de la Generalitat Valenciana. D'aquesta manera, intenten frenar aquest tipus d'activitats sexuals que posen en risc les dones. El 2004, una altra jove, Ivana Iutakova, va ser assassinada just al mateix lloc on va morir Florina.

Ivana va morir d'un tret al pit, i l'Ajuntament va cobrir les despeses de la sepultura. Tant ella com Florina eren víctimes de l'explotació sexual, la baula més feble de la cadena de la prostitució a Espanya. «Els crims d'aquestes dues noies han suposat una amenaça a la democràcia», va exclamar l'alcalde d'Albal, Ramón Marí.

La tomba d'Ivana Iutakova
Ivana, una txeca de 21 anys, va ser assassinada igual que Florina | Cedida

«Per aquest motiu, intentem contribuir a erradicar la prostitució i el tràfic de persones». Així va argumentar l´edil la mesura impulsada per l'Ajuntament, pionera a Espanya. Ara, el municipi torna a fer història posant la primera multa de 800 euros a un puter per haver contractat serveis sexuals a la via pública.

Lluita contra el tràfic de persones

Arran de l'assassinat de Florina, Albal va modificar l'ordenança municipal de convivència i bon govern augmentant l'import de les multes als puters, que ara són de 800 euros. L'ordenança inclou els proxenetes, però eximeix les prostitutes, ja que se les considera víctimes d'explotació. És, segons el govern local, una acció contra el tràfic de persones.

A la norma es recull la prohibició de fer publicitat fomentant la prostitució i l'explotació sexual, amb multes de fins a 350 euros. D'altra banda, Albal es va sumar a la xarxa de municipis contra el tràfic de dones. L'objectiu és visibilitzar la lluita contra els proxenetes i els puters.

La Mancomunitat de l'Horta Sud, formada per vint municipis, s'ha sumat a la mesura pionera d'Albal. S'estan impulsant campanyes de conscienciació i s'està fomentant la formació dels agents de policia en aquest sentit. Tot, amb l'esperança de reforçar la lluita contra aquesta pràctica, que segueix deixant víctimes a les cunetes.