Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un agent del Mossos comprova fòssils i restes paleontològiques trobats al domicili del denunciat

Denuncien un home per espoliar jaciments paleontològics a Catalunya durant 30 anys

L'home, de 48 anys, penjava vídeos a les xarxes socials de la seva activitat delictiva

Els Mossos d'Esquadra han denunciat un home de 48 anys per espoliar durant prop de 30 anys jaciments catalans protegits, apropiant-se de centenars de fòssils i restes paleontològiques. La policia catalana va iniciar la investigació després de detectar que el detingut compartia vídeos a través de les xarxes socials en què se'l veia espoliant restes paleontològiques.

En aquest sentit, l'home s'havia endut a casa seva restes de jaciments del Baix Llobregat —Els Hostalets de Pierola, de Can Canals i Can Cerdà del Papiol— i del Berguedà —Ribera de Vilada, Vilada i Castell i Castell de l'Areny. Al seu domicili, l'home tractava les restes amb productes abrasius com la sosa càustica o l'àcid acètic per donar-los un aspecte més presentable.

Després de rebre l'autorització judicial, els agents dels Mossos van fer una entrada i escorcoll al domicili de l'investigat. Durant el registre, els investigadors van trobar centenars de fòssils en diverses estances de la casa: al jardí, emmagatzemats al garatge, a les golfes i en diverses vitrines de la sala d'estar. Segons un paleontòleg del Departament de Cultura, la majoria de peces tenien poc valor científic.

Tot i això, també es van trobar peces procedents d'altres països com França, Alemanya, Brasil, Bolívia i el Marroc, per exemple, amb cert valor. Part dels objectes intervinguts havien format part d'un museu alegal que es va desmantellar anys enrere.

Els Mossos també troben un centenar de tortugues mediterrànies, prohibides a Catalunya

Durant l'escorcoll, els investigadors també van localitzar al jardí un centenar de tortugues mediterrànies, la tinença de les quals està prohibida a Catalunya, juntament amb d'altres de no autòctones. Això va obligar a la participació de l’Àrea Central de Medi Ambient (ACME), que les va recollir i traslladar al Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya.

Ara com ara, encara es desconeix el valor exacte del material comissat durant l'escorcoll, ja que els Mossos resten a l'espera de l'informe definitiu. Els investigadors també treballen per identificar els jaciments afectats i valorar els danys produïts per l'espoli.

En aquest sentit, la unitat investigadora ha demanat com a mesura cautelar que l'investigat no pugui apropar-se als jaciments on ha estat identificat.