Un agent dels Mossos apunta amb una escopeta de projectils de foam

La història es repeteix: un altre jove perd un ull per l'impacte d'un projectil de foam

Segons el col·lectiu Irídia, els fets van tenir lloc durant les protestes contra la sentència del Procés l'any 2019

Un jove de 18 anys hauria perdut un ull per l'impacte d'un projectil de foam durant les manifestacions post-sentència del 2019 a Barcelona. Així ho revela un informe de l'Institut de Medicina Legal que ha avançat TV3. Els fets, que van tenir com a protagonista un jove extutelat, estan ara sota investigació del jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona.

Segons ha informat el col·lectiu Irídia, els fets van tenir lloc el 18 d'octubre del 2019 al carrer Trafalgar de la capital catalana. En aquest sentit, l'informe revela una relació de causalitat positiva entre les lesions a l'ull esquerre del jove i l'impacte a gran velocitat d'un projectil de foam de 40 mil·límetres de diàmetres. Irídia ha explicat que aquest és el tercer cas de pèrdua d'ull per impacte d'un projectil de foam.

Aquesta denúncia arriba quan aquest dimecres s'ha constituït la Comissió de Model Policial al Parlament, amb la presidència de la CUP.

Altres ferits per impactes de bales de foam

El col·lectiu ha recordat que el 14 d'octubre del 2019, en el marc de les protestes contra la sentència del Procés, un jove va patir una lesió a l'ull, que segons un informe mèdic era conseqüència de l'impacte d'una bala de foam. En aquest cas, es van arxivar les actuacions per falta d'autor conegut. 

Durant les protestes contra la sentència, una dona va patir un traumatisme cranioencefàlic a causa de l'impacte d'un projectil de foam als Jardinets de Gràcia. Aquest cas, que es va fer públic fa només dues setmanes, es va produir també el 18 d'octubre.

El tercer cas de lesions greus en un ull a causa d'una bala de foam va tenir lloc, segons Irídia, el passat 16 de febrer, durant les protestes contra l'empresonament de Pablo Hásel. Els fets van tenir lloc a la Via Augusta de Barcelona i, segons el col·lectiu, hi ha dos agents imputats pels fets.

Irídia demana a Interior nous protocols d'ús

Davant tot això, el col·lectiu Irídia ha denunciat que aquests elements tenen «falta de traçabilitat», alhora que ha lamentat la «intolerable falta de capacitat del cos de Mossos per a identificar els responsables dels trets». En aquest sentit, des d'Irídia demana la revisió dels mecanismes interns de controls i la creació d'un mecanisme independent de control amb àmplies competències.

Per tal d'evitar més casos com els que ha denunciat, Irídia ha reclamat al Departament d'Interior que, de manera urgent, modifiqui el protocol d'ús dels projectils de foam, prohibint disparar a l'altura del cap.