Augmenten a tres les denúncies per abusos sexuals a Montserrat

Les acusacions són també contra Andreu Soler, fundador del moviment escolta de l’abadia

Augmenten a tres el nombre de denúncies per abusos a l'abadia de Montserrat | Cedida

Fa poques setmanes es va fer públic el testimoni de Miguel Hurtado, un antic escolta de Montserrat que denunciava que quan era menor d’edat havia rebut tocaments per part del monjo líder i fundadors del moviment escolta de l’abadia, Andreu Soler. Ara, apareix un nou testimoni, Ricard Zamora, que denuncia fets similars, també per part del mateix monjo fundador del grup d’escoltes ‘Els nois de Servei de Montserrat.

  • També et pot interessar: Un antic escolta de Montserrat denuncia haver patit abusos d’un monjo

Aquesta nova denúncia, explicada al diari ‘Ara’, podria demostrar que el cas de Miguel Hurtado no va ser un cas asilat. Ricard Zamora explica que va estar uns dies a Montserrat quan tenia uns 15 anys i durant la primera nit Andreu soler «es va ficar al seu llit i li va fer tocaments als genitals» el que el jove va veure com una actitud totalment inapropiada i va decidir parar-lo: «Germà Andreu, ja està, deixem-ho aquí». El monjo no va insistir més i va marxar de l’habitació, segons denuncia Zamora al diari ’Ara’.

Nous casos se sumen a la denúncia

Poc després que sortís a la llum aquest segon testimoni va aparèixer un tercer, J.R. Martínez, que denunciava a ‘El Periódico’ fets similars. En els tres casos denuncien que Soler s’hauria ficat al seu llit fent-los tocaments als genitals. Hurtado denuncia haver patit els fets entre 1997 i 1998.  Zamora explica que ell va patir els abusos l’any 1978 i Martínez situa els fets el 1971.

Al cas denunciat per Miguel Hurtado ja si sumen dos casos, tots contra Andreu Soler | Cedida

 

Martínez recorda l’època en què passava els estius a Montserrat i es treia uns diners extres fregant plats i netejar taules i explica a ‘El Periódico’ que el germà Andreu Soler era el que tenia més relació amb els joves, organitzava activitats en una ermita propera i era l’encarregat de distribuir els nois entre els pocs llits disponibles. Martínez explica que li va tocar dormir amb el monjo i que aquest «es va passar la nit sencera ficant-me mà, també als meus genitals».

Martínez assegura que entre els companys es donava per descomptat que Soler «tenia les mans soltes» i reconeix que no entén per què l’abadia no havia fet res i que resultava evident que «deixar-lo a càrrec dels joves no era adequat».

El Monestir de Montserrat estudiarà els casos

El Monestir de Montserrat assegura que analitzarà aquest i altres casos que puguin aparèixer a la ‘Comisso Independent de Transparència’, creada la setmana passada per analitzar qualsevol cas d’abusos sexuals a menors que puguin afectar a la comunitat religiosa. El director de comunicació de l’abadia, Oscar Bardají, nega que el Monestir coneixes els casos i assegura que les víctimes poden posar-se en contacte amb la comissió, s’investigarà els casos i es faran públics un cop hagin estat valorats.

El Monestir de Montserrat ha creat una 'Comissió Independent de Transparència' per possibles noves denúncies | Cedida

 

Cal destacar que els tres casos denunciats fins al moment són contra Andreu Soler, fundador del moviment escolta de l’abadia, anomenat ‘Els nois de servei’, i del qual va ser responsable durant 40 anys. Soler va morir l’any 2008 i l’abadia li va rendir un homenatge amb la publicació d’un llibre amb les seves memòries anomenat ‘Escoltisme i Montserrat’.

Tot i això, l’abadia semblava estar al corrent, com a mínim d’un dels casos denunciats, ja que li van oferir ajuda psicològica i econòmica a la família de Miguel Hurtado, el primer a denunciar, però cronològicament l’últim en patir els abusos.


Comentaris

envia el comentari