Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge d'Antonio David Barroso i la seva mare, Macarena

La desaparició d'Antonio David es va poder evitar: la policia va avisar de perill

Els serveis socials no van actuar tot i l'alerta policial, i ara es continua buscant sense saber si està viu o mort

El misteri sobre la desaparició d'Antonio David Barroso segueix portant cua per als investigadors que s'encarreguen del seu cas. Aquest noi de 13 anys i amb discapacitat va ser vist per última vegada el 12 de setembre quan estava acompanyat de la seva mare.

Ara, noves informacions deixen entreveure que es podria haver evitat, ja que la policia sabia el perill que podia córrer. D'altra banda, cal recordar que tot el que ha dit la mare, Macarena, fins ara no ha ajudat a trobar-lo, amb vida o sense.

Al principi, va arribar a afirmar que l'havia matat i que l'havia llançat a un contenidor a Madrid. Però, dies després, es contradeia i es començava a témer que el nen pogués trobar-se amb una secta.

Tanmateix, la gran pregunta que ha sorgit és si es podia haver evitat que Antonio David desaparegués estant a càrrec de la seva mare i sobretot sabent que Macarena patia un trastorn bipolar. I segons sembla, hi havia informes policials que precisament no informaven en el seu favor.

Segons publica 'Caso Abierto', la policia de Morón de la Frontera, localitat sevillana on residien mare i fill, dubtaven de la seva capacitat per cuidar-lo. I és que ja haurien alertat de possibles perills veient «les deficients condicions en què vivien». Una alerta que va arribar als serveis socials dos mesos abans de la desaparició.

El seu cas havia estat tractat per agents de la Unitat d'Atenció a la Família i el Menor (UFAM), que van fer arribar un informe bastant contundent a l'ajuntament de la localitat. Concretament, s'explicava als serveis socials que Antonio David estava en «lamentables condicions higièniques-sanitàries».

L'informe té data del 16 de juliol i ja està en mans dels agents que porten el cas de la desaparició. I és que aquests també han interrogat a la treballadora social que portava el seguiment de la família.

Van considerar que era un cas de baix risc i que faltava personal

Ella els hauria explicat que tenia coneixement de l'actuació duta a terme pels agents de la UFAM. No obstant això, admetia que encara estava pendent de realitzar l'informe sobre la situació d'Antonio David i Macarena.

Justificava els retards amb què es tractava d'una família de «baix risc». A més, insistia que per tractar-se dels mesos d'estiu faltava personal en el departament per poder atendre'l de manera adequada.

Segons la seva versió, la mare d'Antonio David va fer alguns tràmits durant aquestes dates amb total normalitat com per exemple la renovació de la seva targeta d'aparcament, el passat 20 d'agost.

El seu expedient als serveis socials s'havia obert l'any 2002, llavors Macarena va demanar ajuda per primera vegada. Anys després, el 2005, naixia el seu fill Antonio David amb una discapacitat del 91%.

L'any 2017, però, Macarena va patir un brot psiquiàtric que la va portar a ser ingressada i per aquest motiu va estar un temps sense acudir als serveis socials, per por de perdre la custòdia del seu fill.

La treballadora social l'hauria definit així davant la policia: «Una mare bolcada amb els seus fills, als quals mai faria mal». Així mateix, recalcava en el fet que mai havia donat cap tipus de problema.

És cert que sí que li va semblar estrany quan la va veure el passat 20 d'agost amb un gran crucifix al pit. És més, va fixar-se que havia canviat la seva forma de parlar: «Més culta i educada, pràcticament alliçonada».

A priori res li feia pensar que la vida del nen pogués córrer perill, per això no es va prendre l'informe policial com a «urgent», tal com expliquen els investigadors.