Muntatge fotogràfic de Nuria López, la jove de 21 anys desapareguda a Almeria, i el mapa de la zona on va desaparèixer

Desapareix sense deixar cap rastre Nuria, de 21 anys: la trista història que amaga

Té una discapacitat del 66% i la seva mare mai ha volgut fer-se càrrec d'ella

Tant la policia com els seus familiars busquen sense descans a Nuria López Santiago, la jove de 21 anys que porta deu dies desapareguda. Nuria va ser vista per últim cop al barri de la Canyada, a Almeria. A més té una discapacitat i per això el seu entorn tem per ella, ja que «no està preparada per estar sola».

La noia va desaparèixer el passat 11 d'octubre, i els investigadors treballen amb la hipòtesi d'una fugida voluntària. Així mateix, diverses càmeres de seguretat van captar la seva imatge caminant sola pels carrers d'Almeria. No obstant això, ningú del seu cercle pot assegurar on és.

Una vida marcada per l'abandonament

La principal hipòtesi és que la jove hauria decidit marxar de casa per trencar amb un dur passat. Així és, i és que darrere de la seva desaparició s'amaga una vida tràgica marcada per una discapacitat i l'abandonament de la seva mare. És més, des de fa anys, Nuria ha viscut amb diversos membres de la seva família, però mai amb estabilitat.

Així tot, des del mes de gener vivia amb la seva tia i la seva cosina Lidia. El dia de la desaparició havia anat a casa d'una familiar i, segons la seva cosina, «tenia un comportament normal, com sempre». Aquesta familiar va anar a una prova mèdica i va deixar a Nuria dormint, però quan va tornar al migdia ja no hi era.

Pla d'un barri des de l'aire
Barri de la Canyada, a Almeria, on va desaparèixer Nuria | Catalunya Diari

Carrer al barri de la Canyada, Almeria
Han buscat a Nuria per tots els carrers d'Almeria | Catalunya Diari

Les dues morts que la van marcar

Nuria no ha tingut una vida fàcil. I és que segons explica la seva cosina a 'El Cierre Digital', «sempre va tenir una deficiència, però la seva mare no la va portar mai al metge ni res per l'estil». Els seus pares es van divorciar sent ella menor d'edat, i ella se'n va anar a viure amb el seu pare a Benahadux (Almeria).

Però fa tres anys, malauradament, el seu pare va morir, i Nuria va quedar a càrrec de la seva àvia, qui també va morir poc temps després. Així doncs, com relata Lidia, «a la porta del cementiri la seva mare va dir que no volia fer-se càrrec d'ella». Llavors va ser quan se'n va anar a viure amb la teva tia i la seva cosina, pocs mesos abans de desaparèixer.

L'engany de la seva mare per diners

La jove encara no havia complert la majoria d'edat quan la seva mare la va abandonar. Primer va viure amb la seva tia, però després la mare va dir que sí que volia tenir cura d'ella. «Ella se'n va anar amb la seva mare a la recerca d'afecte, i ella li va fer signar un rebut per treure un préstec de 3.000 euros del banc», revela la seva cosina.

Així doncs, Nuria va signar aquell paper sense saber què estava signant, i davant la situació la seva tia i la seva cosina se la van emportar novament a casa. «A casa no tenia les condicions adequades», assegura, ja que la jove té una discapacitat del 66% que li impedeix viure sola.

L'única pista fins ara

Quan va desaparèixer portava 50 euros a sobre, però anava sense mòbil, així que no poden contactar amb ella ni localitzar-la per georadar. De la mateixa manera, la seva tia li havia deixat una mica de diners per si volia sortir. Segons la versió de la seva cosina, va trucar al seu nuvi des d'un telèfon prestat encara que «nosaltres no sabíem de l'existència d'aquest noi».

Fotos de la desapareguda en xarxes socials
Nuria López era molt activa a les xarxes socials | Twitter

Fins ara, aquesta havia estat la principal pista per trobar a la jove de 21 anys, però la policia ha estat seguint aquest fil i la pista de la trucada al noi no condueix enlloc. Per això tenen por del qual li hagi pogut passar, perquè «davant d'una situació de perill, la meva cosina no sabria com actuar o com defensar-se».

Ja havia desaparegut un cop

Malgrat la situació actual, Nuria ja havia desaparegut en una altra ocasió, encara que només per unes hores perquè havia anat a veure a unes amigues. Ara, però, és diferent, perquè ja fa dies que no se sap res d'ella i ningú sap on pot estar. Tot i que l'han buscat per tots els carrers de la ciutat, no hi ha pistes sòlides sobre el seu parador.

«L'únic que pensem és que pot estar amb algú que ha conegut per pròpia voluntat», explica Lidia, «però és com si se l'hagués empassat la terra». Actualment tant els familiars i els amics estan en contacte permanent amb la policia, per si pogués sorgir alguna pista.

A més a més, han difós una imatge de la noia gràcies a l'associació 'SOSDesaparecidos': «Nuria López Santiago té 21 anys, mesura 1,70, és de complexió forta i té el cabell i els ulls castanys. Demanen a qualsevol que tingui alguna pista que truquin al 642 650 775 o al 649 952 957, o que enviïn un correu a info@sosdesaparecidos.es».