Desarticulada una banda que robava motocicletes i cotxes per tot Barcelona

El cap de la banda era un home de 39 anys i de nacionalitat espanyola que era el responsable d'un taller mecànic a Begues i des d'on operava el grup criminal | Els Mossos els hi imputen desenes de robatoris

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat una banda de quatre persones que s’havien convertit en especialistes a robar motocicletes i cotxes. En l’operació s’han detingut les quatre persones, tots homes i d’entre 26 i 39 anys, dos d’ells són de nacionalitat espanyola, hondurenya, i polonesa, imputats, pels Mossos, pels presumptes delictes de robatori o furt d'ús de vehicle, furts, receptació, pertinença a grup criminal i falsificació documental. Tot i que es creu que han participat en molts més robatoris, en l’explotació de la investigació s’han pogut recuperar 24 motos i 33 cotxes. Un dels detinguts és un responsable d’un taller que utilitzava les peces dels cotxes sostrets per reparar els vehicles.

Els lladres actuaven a tota l’àrea metropolitana de Barcelona i en l’operació policial que ha permès caçar-los hi han participat agents de les comissaries dels districtes barcelonins de Nou Barris, Gràcia, Sarrià i les Corts i agents del Grup de Recerca de Documentació de la Divisió de Trànsit, especialitzats en els robatoris de cotxes.

Robatoris de motos i cotxes a tot Barcelona

Segons han explicat avui, 27 de desembre, en una nota de premsa els Mossos d’Esquadra, la investigació es va iniciar a partir de la denúncia d’un veí de Sants a qui li havien robat la moto. L’home es va adonar del robatori gràcies a l’avís de geolocalització que indicava que la seva moto estava en moviment. Va trobar una furgoneta i quan va voler recuperar la motocicleta, el conductor va marxar corrents. Després de la denúncia, els Mossos van trobar la motocicleta abandonada.

Els Mossos ja estaven investigant els robatoris de motocicletes a la ciutat de Barcelona i van constituir un grup coordinat d’investigadors de diverses comissaries de la ciutat. També es van incorporar agents del Grup de Recerca i Documentació de la Divisió de Trànsit, formats i preparats per detectar documentació i vehicles amb aparença de legalitat, però amb falsedat documental o peces manipulades que provenen de vehicles sostrets.

Dos dels detinguts pels Mossos, durant l'escorcoll a casa seva, a Begues.
Dos dels detinguts pels Mossos, durant l'escorcoll a casa seva, a Begues | CME

El treball coordinat de les diverses comissaries i d’aquests agents especialitzats va conduir als Mossos a identificar quatre persones, integrants d’un grup criminal dedicat al robatori de vehicles establert a la localitat de Begues. El presumpte responsable, un home de 38 anys de nacionalitat espanyola i veí d’aquest municipi del Baix Llobregat, amb antecedents per delictes similars com a membre de grups criminals ja desarticulats, havia creat el grup des de feia com a mínim un any reclutant altres persones per fer els robatoris.

El responsable d'un taller de Begues va reclutar persones per robar cotxes i motos

La banda la formaven la seva parella sentimental i dos homes més. Un de 26 anys i veí de Begues i un altre de 38 d'anys i veí de L’Hospitalet, amb qui feia les sostraccions, el desballestament dels vehicles i la posterior distribució. Quan van tenir tots els indicis, els Mossos van fer tres entrades i escorcolls a Begues on es va constatar que la casa del principal investigat era el centre d’operacions. A l’interior s’hi van trobar multitud de documents de vehicles i una màquina de fer de matrícules que els permetia obtenir qualsevol matrícula amb aspecte legal.

També es va escorcollar una casa de mil metres quadrats on els agents van descobrir el lloc on es realitzaven els desballestaments de vehicles i les posteriors manipulacions per trasplantar peces sostretes amb part de vehicles comprats després d’un sinistre. En aquest recinte es van localitzar peces de fins a 26 vehicles sostrets.

Agents dels Mossos escorcollant casa del cap de la banda, responsable d'un taller mecànic.
Agents dels Mossos escorcollant casa del cap de la banda, responsable d'un taller mecànic | CME

 

Un cop realitzats aquests trasplantaments, les peces dels vehicles sostrets dels quals encara es podia treure algun benefici eren traslladades a una nau de la mateixa localitat de Begues. Allà es va efectuar la tercera entrada i es van intervenir peces de fins a 18 vehicles sostrets.

Tenien una furgoneta preparada per robar motos molt ràpid

Els Mossos també van intervenir tres vehicles en els escorcolls a nom dels investigats, dos vehicles de gamma alta que s’estudien per determinar-ne la procedència, i també una furgoneta sostreta amb unes plaques de matrícula d’una altra furgoneta sinistrada. Aquesta furgoneta estava preparada amb una rampa per carregar motocicletes amb un aparell al seu interior per manipular els bombins d’aquestes i poder-les desbloquejar. La investigació va permetre recuperar 24 motocicletes i 33 cotxes, sostrets en els darrers sis mesos. Es relaciona el grup amb 12 robatoris més de motocicletes que s’haurien investigat prèviament a la desarticulació del grup.

Imatge d'un dels cotxes sostrets i que tenien en una nau de Begues amagat.
Imatge d'un dels cotxes sostrets i que tenien en una nau de Begues amagat | CME

 

Després d’aquestes entrades i escorcolls, es va detenir els tres principals investigats per presumpta pertinença a grup criminal, robatori de vehicles, falsificació documental i receptació. També es va realitzar una quarta entrada en un taller de Vic, on es va concloure que els detinguts hi havien dut peces de vehicles sostrets per instal·lar-les en algun vehicle per ser reparat en aquell mateix taller. El seu responsable, un home polonès de 39 anys veí de Vic, va quedar detingut per receptació, el quart d’aquest grup que va quedar en llibertat després de declarar a la comissaria.

Els quatre detinguts, en llibertat

Els altres tres detinguts sí que van passar a disposició judicial i van quedar en llibertat el mateix dijous 20 de setembre per ordre del jutjat de guàrdia de Gavà, qui en va assumir la instrucció. Els quatre detinguts -ara en llibertat- hauran de presentar-se davant del jutge quan siguin requerits i estan imputats pels delictes que els hi havien atribuït els Mossos.


Comentaris

envia el comentari