Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una noia amb un telèfon mòvil i un ordinador

Desarticulen una banda a Catalunya que usurpava dades bancàries a través del mòbil

La Policia Nacional ha detingut 13 persones que haurien estafat més de 70.000 euros arreu de l'Estat
Imatge d'una noia amb un telèfon mòvil i un ordinador
Els estafadors utilitzaven correus electrònics massius o pàgines d'internet per usurpar la identitat a les víctimes. | ACN

La Policia Nacional ha detingut 13 persones per dedicar-se massivament a estafar per internet a través del clonat de targetes. L'entramat robava la identitat de les víctimes a través de tècniques informàtiques i accedien als seus comptes bancaris de forma il·lícita. El grup criminal, amb una organització molt ben definida i amb les tasques distribuïdes, estava radicat principalment a L'Hospitalet de Llobregat, i el seu cap era un equatorià nacionalitzat espanyol.

La investigació va començar l'octubre de l'any passat després de diverses denúncies procedents de tot l'Estat espanyol. Un cop identificat i localitzat el màxim responsable, aquest va ser detingut, i en l'escorcoll domiciliari li van trobar nombroses proves dels delictes. Així mateix, es va detenir a 12 persones més i una catorzena va ser interrogada com a investigada però no detinguda. Segons les primeres informacions del cos policial, la banda hauria estafat més de 70.000 euros a persones de tot l'Estat.

Deixaven l'estafat sense línia de telèfon mòbil i li buidaven els comptes bancaris

L'organització criminal utilitzava correus electrònics massius o pàgines d'internet, des de les quals els estafadors usurpaven la identitat de les víctimes i els suplantaven en webs de confiança, com entitats bancàries. A continuació demanaven el duplicat de la targeta SIM a la companyia telefònica de la víctima, tot al·legant que havien perdut el telèfon mòbil. Amb la nova SIM ja activada, deixaven la víctima sense línia, i així impedien la víctima poder operar, amb total impunitat.

Finalment, accedien al compte bancari de la persona estafada i realitzaven transferències fraudulentes a altres comptes bancaris de l'organització criminal, i deixaven sense saldo les víctimes, excepte si aquestes aconseguien anul·lar les operacions a temps. Si l'entitat bancària enviava avisos alertant de les transferències mitjançant SMS, els missatges no eren rebuts per l'afectat, ja que no tenia línia telefònica.

Així mateix, en alguns casos, van associar la targeta bancària de la víctima al terminal mòbil, per poder efectuar pagaments i compres sense necessitat de targeta bancària física ni tampoc haver de teclejar el codi de seguretat, perquè el desbloqueig del mòbil ja és suficient.