Dos agents i un vehicle de la Policia Nacional

Els exàmens falsos per a tenir un títol assegurat: l'estafa milionària a Catalunya

La policia identifica més de 1.600 persones que havien pagat entre 1.000 i 4.500 euros per una titulació fraudulenta

La Policia Nacional ha realitzat un operatiu coordinat per Europol que s'ha tancat amb 35 detinguts a la demarcació —inclòs el líder del grup— i un altre arrestat al Regne Unit. El dispositiu s'ha fet a Barcelona per acabar amb un grup especialitzat a falsificar diplomes i certificats de l'Institut Cervantes.

La banda es dedicava a falsificar proves orals i escrites perquè ciutadans estrangers poguessin obtenir el DELE (Diploma d'Espanyol com a Llengua Estrangera) i el CCSE (Coneixements Constitucionals i Socioculturals d'Espanya). Aquests documents són necessaris per aconseguir la nacionalitat espanyola per residència.

La policia ha identificat fins a 1.667 persones que haurien pagat entre 1.000 i 4.500 euros per aquests documents. L'entramat que s'encarregava d'aquesta falsificació va guanyar més de 4 milions d'euros. 

35 arrestats a Barcelona

L'any 2018, la policia va iniciar una col·laboració amb l'Institut Cervantes, depenent del govern espanyol. La missió era fer aflorar diferents fraus relacionats amb l'obtenció de diplomes i certificats. Fruit d'aquest control, es van arrestar 25 persones l'any 2020. Eren de diferents províncies i havien suplantat la identitat de persones estrangeres per fer els exàmens del DELE.

Arran d'aquell operatiu, la policia va detectar l'existència de l'entramat desarticulat ara, assentat principalment a Barcelona. El grup criminal operava des d'una acadèmia on es fan les proves per a les titulacions de l'Institut Cervantes, des d'on falsificava els exàmens perquè tothom els aprovés.

El director del centre, detalla la policia, tenia una àmplia xarxa d'intermediaris que feien córrer la veu entre ciutadans que necessitaven superar aquestes proves, especialment immigrants procedents de Bangladesh, Pakistan i l'Índia. Els interessats pagaven entre 1.000 i 4.500 euros, depenent del tipus i la quantitat de documents que sol·licitessin.

L'operatiu coordinat entre la Policia Nacional espanyola i la National Crime Agency (NCA) britànica va facilitar la detenció d'una persona al Regne Unit, la qual està en presó preventiva fins que sigui extraditada. Mentrestant, dels 35 arrestats a la demarcació de Barcelona, n'hi ha cinc que també han ingressat a presó de forma provisional.

Durant l'operació per desarticular el grup, es van fer fins a tretze registres, durant els quals va intervenir 50.000 euros en efectiu, 29 telèfons mòbils, 12 ordinadors i una gran quantitat de documentació que inclou centenars de diplomes falsos.